Hyppää sisältöön

MTK-Pohjois-Savo S-ryhmän hinnanalennuksista: Hyvä juttu, jos kauppa pitää sanansa

S-ryhmä alensi maanantaina muun muassa yli sadan kotimaisen kasviksen hintaa.

Pohjois-Savossa viljellään muun muassa kurkkua. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

MTK-Pohjois-Savo suhtautuu epäilevästi S-ryhmän ilmoitukseen, jonka mukaan se pystyy kattamaan viimeisimmän hintojen alennuskampanjansa kokonaan kaupan omasta katteesta.

S-ryhmä ilmoitti sunnuntaina alentavansa tämän viikon maanantaista alkaen yli sadan kotimaisen kasviksen ja lähes 800:n muun tuotteen hintaa. Muun muassa kotimaisen kurkun hintaa laskettiin nelisenkymmentä prosenttia. MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen ihmettelee alennusprosenttia.

– Ihmetyttää, että onko kauppa pystynyt myymään nykyisessä kilpailutilanteessa kotimaista kurkkua ulospäin yli 40 prosentin katteella.

Kauhasen mukaan hinnanalennukset ovat olleet maakunnan tuottajien keskuudessa iso puheenaihe, vaikka Pohjois-Savo ei olekaan vihannesviljelyn pääalueita Suomessa.

– Meillä on kokemusta maidon ja lihan halpuuttamisesta. Siinä ainakin kävi niin, että ensin laski tuottajahinta yli 20 prosenttia. Kun tuotetta saatiin sitten kauppaan sisään halvemmalla, sitten pystyttiin hintoja laskemaan.

Kauhasen mukaan viljelijöiden reaktiot maakunnassa ovat olleet sen suuntaisia, että hintojen alennus voi olla hyvä juttu, jos kauppa oikeasti tinkii omista katteistaan.

Tiistaina pohjalaiset vihannestuottajat syyttivät S-ryhmän sisäänostajia tuottajahintojen alennusvaateista. S-ryhmä tiedotti keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että kyseessä on yksittäinen erehdys eikä se tule toistumaan.

Pohjois-Savo ei siis ole suomalaisen vihannesviljelyn pääalueita, mutta maakunnassa on merkittäviä perunan- ja sipulinviljelijöitä ja myös esimerkiksi kurkuntuottajia.

.
.