Ely ei vastusta modernismin ajan koulun purkamista Hämeenlinnassa

Viljo Revellin suunnittelemalla Kaurialan koululla Hämeenlinnassa on arvoa vain kouluna. Muussa käytössä siihen jouduttaisiin tekemään niin suuria muutoksia, että koulun merkitys rakennusperintönä katoaisi.

Viljo Revellin suunnittelema koulurakennus sijaitsee korkeiden kerrostalojen lomassa. Kuva: Kari Mustonen / Yle

Hämeen Ely-keskus sallii Kaurialan koulun purkamisen Hämeenlinnassa. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen mukaan koulun korjaustöitä ei todennäköisesti voi tehdä niin, että rakennuksen historiallinen arvo säilyy.

Siksi Ely-keskus ei suojele rakennusta. Kaurialan koulu on tunnetun suomalaisen arkkitehdin Viljo Revellin tuotantoa.

Elyn mukaan rakennusten korjaaminen alkuperäiseen käyttöön olisi ollut ainut keino rakennusten arkkitehtonisen arvon säilyttämiseksi.

Hämeenlinna kaupunki on kuitenkin ilmoittanut, ettei rakennuksille ole enää käyttöä kouluna.

Elegantti portaikko on keskeinen

Koulun remontoiminen johonkin muuhun käyttöön toisi mukanaan suuria muutoksia.

Todennäköistä on, että esteettömyyden ja paloturvallisuuden vaatimukset yhdessä ilmanvaihdon teknisten järjestelmien uudistamisen kanssa aiheuttaisivat näkyviä muutoksia ainakin rakennuksen sisäarkkitehtuuriin. Tilaratkaisun kannalta keskeinen, elegantti portaikko kadottaisi osastointivaatimuksen vuoksi alkuperäisen luonteensa, kirjoittaa Ely lausunnossaan.

Näin ollen keskus katsoo, ettei ole edellytyksiä suojella Kaurialan koulua rakennusperintölain nojalla.

Hämeen Ely kiinnostui Kaurilan koulun kohtalosta sen jälkeen, kun Hämeenlinnan kaupungin ympäristö- ja rakennuslautakunta oli myöntänyt rakennuksille purkamisluvat.

Museonviraston mielestä koulu pitäisi suojella. Erityisesti rakennuksen sisätilan ratkaisut edustavat modernismin ajan kouluarkkitehtuuria Kaurialan asuntoalueen keskellä.

Ely-keskuksen ratkaisusta voi valittaa ympäristöministeriöön.