yle.fi-etusivu

Mistä uudessa Trump-skandaalissa on kyse? Tässä pääkohdat

Donald Trump joutuu selvittämään väitteitä, joiden mukaan hänen kampanjatiiminsä on vaihtanut tietoja venäläisten kanssa.

Donald Trump
Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Donald Trump
Yhdysvaltain presidentiksi nouseva Donald TrumpALBIN LOHR-JONES / EPA

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump on jälleen uuden skandaalin pyörteissä.

Yhdysvaltalaisviestimet julkaisivat keskiviikon vastaisena yönä tietoja vuodetuista tiedusteluraporteista, jotka väittävät, että Trumpilla ja tämän kampanjaväellä on ollut arveluttavan läheiset suhteet kilpailevaan suurvaltaan, Venäjään.

Paljastusten todenperäisyydestä ei toistaiseksi ole tietoa. Jos väitteet tai osa niistä pitää paikkansa, ne asettavat Trumpin Venäjä-politiikan uuteen, epäilyttävään valoon.

Mikä on raporttien sisältö?

Raportit väittävät, että Venäjällä on hallussaan raskauttavaa aineistoa, joka liittyy Trumpin yksityiselämään, epäsopivaan käytökseen, liiketoimiin Venäjällä ja kampanjatiimin suhteisiin Venäjään.

Tällä materiaalilla Venäjä voisi halutessaan kiristää presidentti Trumpia, raportti arvioi.

Yhden raportin mukaan Kreml olisi pyrkinyt määrätietoisesti kehittämään suhteitaan Trumpiin ainakin viiden viime vuoden ajan. Tavoitteena oli käyttää Trumpia välineenä luomaan hajaannusta läntisten liittolaisten keskuudessa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton tapasivat vuonna 2012
Venäjän presidentti Vladimir Putin suivaantui Hillary Clintonin jo ulkoministeriaikana Venäjään kohdistamaan arvosteluun. Kaksikko tapasi Vladivostokissa Aasian ja Tyynenmeren alueen yhteistyöjärjestön Apecin kokouksessa 2012.MIKHAIL METZEL / EPA

Raporteissa kuvaillaan muun muassa kuinka Venäjällä olisi hallussaan mahdollisesti videomateriaalia Trumpista prostituoitujen kanssa moskovalaisessa loistohotellin sviitissä. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB olisi näin saattanut virittää Trumpille ansan.

Osa häväistysaineistosta olisi kerätty Trumpin vieraillessa Moskovassa Miss Universum -kauneuskilpailun aikaan vuonna 2013.

Lisäksi raporteissa väitetään, että Trumpin kampanjaväki ja Venäjän hallitusta lähellä olevat tahot olisivat olleet yhteyksissä ja vaihtaneet tietoja presidentinvaalikampanjan aikana.

Trumpin kampanjatiimi olisi tiennyt demokraattipuolueen sähköpostien hakkeroinnista, jonka takana oli Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen mukaan Venäjä. Trumpin kampanjaväki olisi myös antanut tukensa sähköpostien vuotamiselle julkisuuteen.

Vastineeksi sähköpostitietojen julkaisusta Trumpin tiimi olisi luvannut venäläisille välttää käsittelemästä kampanjassaan Venäjän toimia Ukrainassa.

Trump ja hänen lähipiirinsä olisi myös suostunut ottamaan vastaan Kremlin välittämiä tiedustelutietoja Yhdysvaltain demokraattipuolueesta ja muista poliittisista vastustajista.

Väitteet ovat raskaita. Osa raporteissa kuvatuista tapahtumista on mahdollisesti maanpetoksellisia, arvioi New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Raporttien mukaan energiajätti Rosneftin johtaja ja presidentti Vladimir Putinin luottomies Igor Setšin olisi varoittanut Trumpin lähipiiriä tapaamisessa Moskovassa, että Venäjällä oli arkaluontoista aineistoa Trumpista.

Kuvakaappaus Donald Trumpin Twitter-tilistä.
Donald Trumpin Twitter-tili.Twitter

Mitä Trump on sanonut väitteistä?

Trumpin mukaan kyse on valeuutisista ja noitavainosta. Trump kertoi mielipiteensä Twitter-viesteissään.

Trump kiistää jyrkästi, että Venäjä voisi mitenkään painostaa häntä.

– Mitään tiedoista ei ole vahvistettu. Nämä kaikki ovat nimettömiä lähteitä, muistutti Trumpin läheinen avustaja Kellyanne Conway NBC-kanavalle.

Myös Venäjän hallituksen tiedottaja kiisti, että Trumpista olisi koottu häntä vahingoittavaa tietoa.

Mitä uutta tiedot paljastavat Trumpin tiimin Venäjä-suhteista?

Trump on toistuvasti kiistänyt väitteet siitä, että Venäjä olisi vaikuttanut Yhdysvaltain vaaleihin. Samalla hän on korostanut tarvetta parantaa Yhdysvaltain ja Venäjän välisiä hyisiä suurvaltasuhteita.

Trump kehui kampanjansa aikana Putinia ja puolusti Venäjän toimia Ukrainassa ja Syyriassa.

Trumpin myönteinen suhtautuminen Venäjään asettuu paljastusten kautta uuteen valoon.

Mikäli raporttien väitteet pitävät paikkansa, on mahdollista, että Venäjä olisi jo kiristänyt Trumpia hallussaan olevilla tiedoilla.

On mahdollista, että Venäjä olisi ohjannut häntä vaalikampanjassa lähemmäksi Venäjälle edullisia kantoja tai lupaamaan suhteiden parantamista Venäjään. Todisteita tästä ei ole.

Trump joutuu illan tiedotustilaisuudessa kommentoimaan väitteitä Venäjä-suhteestaan.

Trumpin ensimmäistä presidentinvaalienjälkeistä lehdistötilaisuutta valmistellaan Trump Towerissa New Yorkissa
Trumpia odotetaan puhujalavalle ensimmäisessä presidentinvaalienjälkeisessä lehdistötilaisuudessa Trump Towerissa New Yorkissa. JUSTIN LANE / EPA

Ovatko väitteet uskottavia?

Yhdysvaltalaiset viestimet tai tiedustelupalvelut eivät toistaiseksi ole pystyneet vahvistamaan väitteiden todenperäisyyttä.

Useat Yhdysvaltain tiedustelujohtajat, muun muassa liittovaltion poliisin FBI:n johtaja ja keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja, varoittivat kuitenkin viime perjantaina Trumpia ja väistyvää presidenttiä Obamaa siitä, että Venäjä väittää koonneensa Trumpille vahingollista aineistoa.

Tiedustelujohtajat antoivat Trumpille ja Obamalle tiivistelmän Venäjän väitetystä aineistosta. Tiivistelmä oli tehty nyt julki tulleen muistion perusteella.

Tiedustelupalvelut uskoivat, että alkuperäiset raportit laatinut taho oli riittävän luotettava ja asioista perillä, jotta tiedot oli syytä saattaa maan johdon tietoon.

Kuka raportit on laatinut ja tilannut?

Raportit on mediatietojen mukaan laatinut Britannian MI6-tiedustelupalvelun entinen agentti, joka nykyään työskentelee poliittisiin ja yritysmaailmaan liittyviin selvityksiin erikoistuneelle washingtonilaiselle konsulttiyhtiölle.

Ex-agentti oli saanut Trumpiin liittyvät toimeksiannot demokraattipuolueelta ja Trumpiin penseästi suhtautuvilta republikaaneilta, Washington Post -lehti kertoi. (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvalloissa on tavanomaista, että poliittisesta vastustajasta etsitään vaalikampanjan aikana arkaluontoista tietoa. Tavoitteena selvityksissä on usein julkaista vahingollisina pidettyjä tietoja kampanjan aikana.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI sai tiedot laadituista raporteista jo elokuussa suoraan ex-agentilta, joka kertoi pitäneensä löytämiään tietoja huolestuttavina.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasivat Pietarissa 2013
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapasivat syyskuussa 2013 teollisuusmaiden G20-kokouksessa Pietarissa.ANATOLY MALTSEV / EPA

Siitä lähtien tiedusteluviranomaiset ovat selvittäneet ex-agentin taustoja ja hänen verkostojaan.

Tiedustelutahot pitivät häntä riittävän uskottavana lähteenä, jotta aineisto saatettaisiin Trumpin tietoon, CNN raportoi.

Brittilehti Guardianin mukaan lähdettä pidetään tarkkana ja hänellä on laaja tiedonhankintaverkosto Venäjällä.

Myös raportit haltuunsa saanut republikaanipuolueen johtohahmoihin kuuluva senaattori John McCain toimitti tiedot FBI:lle. McCain, joka toimii senaatin puolustuskomitean puheenjohtajana, sai Guardian-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) tiedon raportista läntiseltä kumppanimaalta.

Kuinka raportit tulivat julki?

Ex-agentin selvitykset julkaisi yhdysvaltalainen BuzzFeed-sivusto 35-sivuisena muistiona.

Yhdysvaltalaisviestimien mukaan samainen aineisto on jo kuukausia aiemmin lähetetty useille tiedotusvälineille ja vaikutusvaltaisille tahoille Washingtonissa.

Lähes kaikki muut tiedotusvälineet olivat kuitenkin arvioineet tiedot liian epämääräisiksi. Ne jättivät väitteet julkaisematta, koska ne eivät olleet pystyneet vahvistamaan niitä muista lähteistä.

Paljastukset aiheuttivat myös kohun journalismista. Mistä siinä on kyse?

BuzzFeed ilmoitti halunneensa julkaista aineiston journalistisen läpinäkyvyyden vuoksi. Julkaisun päätoimittaja Ben Smith myönsi, että esitettyjä väitteitä on kuitenkin syytä epäillä.

Hänen mielestään yleisön oli kuitenkin saatava tehdä omat päätelmänsä lukemalla muistio kokonaisuudessaan.

Päätöksestä syttyi kiivas väittely journalismin eettisistä periaatteista.

– Jopa Donald Trump ansaitsee reilun journalistisen käsittelyn, twiittasi Mother Jones -uutissivuston Washingtonin-toimituksen johtaja David Corn.

Yhdysvalloissa on kiinnitetty huomiota siihen, kuinka herkästi vahvistamattomia tietoja julkaistaan uutiskilpailussa.

Tiedotusvälineiden etiikkaa tutkiva Kelly McBride vertasi BuzzFeedin päätöstä tietovuotosivusto Wikileaksin tapaan julkaista sellaisenaan laajoja vuodettuja aineistoja.

– Missä on journalistinen työ? Tämä ei ole journalismia, McBride sanoi.

Yhdysvalloissa on myös ihmetelty, miksi toiset uutisorganisaatiot ja väitteistä tienneet Obaman hallinnon virkamiehet panttasivat tietoja eivätkä tuoneet niitä julki.

Ihmettelyyn yhtyi vaalit hävinneen Hillary Clintonin kampanjaväki.

Lähteet: AP, AFP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen