yle.fi-etusivu

Joutsijärven kyläkauppias: "Onneksi ei ollut asiakkaita, kun auto syöksyi sisään"

Kemijärvellä selvitellään syytä, miksi henkilöauto karkasi kuskin käsistä ja syöksyi jarruttelematta sisään Joutsijärven kyläkauppaan.

onnettomuudet
Joutsijärven kyläkauppa Kemijärvellä
Täältä päin (Sallasta) auto tuli ja syöksyi suoraan Viitostien yli Joutsijärven kyläkaupan seinään ja sisälle.Esko Puikko / Yle

Onnettomuus sattui tiistaina illansuussa, kun Joutsijärven kauppa Kemijärvellä oli juuri suljettu ja asiakkaat olivat poistuneet. Kauppias Rauni Rytilahti pitää onnena, ettei rytinässä syntynyt ihmisvahinkoja. Kivilahti on yhä järkyttynyt edellisillan tapahtumasta.

Rauni Kivilahti
Kauppias Rauni Kivilahden mukaan kauppa pidetään suljettuna ainakin viikon, jos ei toisenkin. Esko Puikko / Yle

– Jos se sattui vaikka kymmenen tai viisitoista minuuttia aikaisemmin, niin kauppa olisi ollut auki ja sisällä asiakkaita. Mahdollisesti he olisivat olleet tuolla makkarahyllyillä, jota auto puski edelleen tai tuossa lihatiskillä. Voi, voi... ei uskalla ajatellakaan, hän kertoo.

– Niin ja oltiinhan mekin siinä pyörimässä ja kassalla ihan puolta minuuttia ennen kuin se rysähti. Juuri ja juuri ehdimme alta pois... Kyllä siinä oli mahdollisuus ihan isommallekin katastrofille.

Mitä sattui? Mikä räjähti?

Rauni kertoo, ettei hän ensiksi ymmärtänyt yhtään, mikä sieltä tuli, tai mitä oli tapahtunut, mikä räjähti?

Kaikki kaupassa on hujan hajan
Kaikki kaupassa on hujan hajan, koneet ja laitteet rikki.Esko Puikko / Yle

-Mutta sitten, kun rupesin enemmän ympärilleni katsomaan, niin näin, että Mersun keula on siinä ja siellä mies viittoilee.

-Aikalailla nopeasti se kuitenkin valkeni, hän sanoo.

Kauppa kiinni, baari auki

Nyt kauppaa kovasti siivotaan ja edetään päivä kerrallaan, Rauni sanoo. Hänen mukaansa kauppa on suljettuna niin kauan, että kaikki toiminnot saadaan taas pelaamaan.

-Kyllä siinä hyvinkin viikko menee, jos toinenkin. Uudet kylmälaitteetkin pitää hankkia ja paljon muuta.

Joutsijärven kyläkaupassa on edessä täydellinen remontti. Baari kuitenkin palvelee.

Onnettomuus-Mersu
Vanha Mersu kesti melko hyvin kovan iskun päin kyläkaupan seinää. Vahinko on kuitenkin suuri.Esko Puikko / Yle

Auton syöksyminen kyläkauppaan puhuttaa joutsijärveläisiä, mutta muitakin. Kovasti pohditaan sitä, mikä tuon onnettomuuden aiheutti, mikä herpaannutti kuskin niin, että tämä ajoi Sallasta päin Viitostien risteyksen yli ja kaupan seinästä sisään.

Rauni Kivilahden mukaan vanha mies - entinen auto- ja koneyrittäjä - oli itsekin ihan ymmällään tapahtuneesta. Hän pääsi pois autostaan vasta, kun enimmät tavarat oli raivattu ajoneuvon ympäriltä. Kuski vietiin ambulanssilla sairaalahoitoon.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä.