Avi: Henkilökunta ei tiennyt, että päiväkodin johtaja oli tuomittu siveettömistä lapsikuvista

Tampereella siveettömistä lapsikuvista tuomitun annettiin johtaa päiväkotia. Rikosrekisteriotetta ei kaikissa tapauksissa vaadita päiväkotia pyörittäviltä yrittäjiltä.

Kotimaa
ABC-päiväkodin julkisivu Tampereella
Marjut Suomi / Yle

Tampereella paljastunut päiväkotiyrittäjän rikostausta ja kaupungin hänen kanssaan solmima sopimus puhuttavat. Kaupunki kertoi eilen tiistaina, että se aikoo sulkea yksityisen ABC-päiväkodin. Taustalla on yrittäjän vuonna 2010 saama sakkotuomion sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvamateriaalin hallussapidosta. Kaupunki oli tietoinen tuomiosta ja oli sopinut yrittäjän kanssa, ettei hän työskentele enää yksinään lapsiryhmässä.

Joulukuussa tehdyllä valvontakäynnillä huomattiin kuitenkin, ettei sopimusta ole noudatettu ja sakot saanut yrittäjä on työskennellyt lasten kanssa, myös yksin.

Tapaus herättää monia kysymyksiä: miten on mahdollista, että siveettömistä lapsikuvien hallussapidosta tuomittu voi ylipäätään toimia päiväkodin johtajana? Miten hänen kanssaan voidaan tehdä sopimus?

Kysymyksiin vastaa ylitarkastaja Marja-Liisa Keski-Rauska Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta. Aluehallintovirastolle kuuluu lasten varhaiskasvatuksen valvonta.

Onko kaupungin ja yrittäjän välinen sopimus lainmukainen? Voidaanko tällaista ylipäätään tehdä?

– Itse en ole juristi, mutta ajatus perustuu siihen, että yrittäjä ei ole lastentarhanopettajan kelpoisuuden omaava henkilö eikä hänen muutenkaan pitäisi toimia lapsiryhmätyössä. Hän toimii ikään kuin hallinnollisena yrittäjänä. Täytyy muistaa, että yksityinen päiväkotitoiminta ei ole luvanvaraista vaan ilmoituksenvaraista toimintaa.

– Jos palveluntuottaja itse toimii lapsiryhmässä, silloin täytyy toimittaa rikosrekisteriote kunnan viranomaiselle. Mutta jos hän ei itse toimi lapsiryhmässä, sitä ei vaadita.

Päiväkodin toimintakielto astuu voimaan 31.1. Vielä tänään keskiviikkona päiväkoti oli auki ja sinne tuotiin lapsia hoitoon. Miksi päiväkotia ei suljettu heti?

– Päiväkotia ei suljettu heti, koska tässä ei ole sellaisia kriteereitä, että oltaisiin voitu tulkita, että asiakkaat olisivat välittömässä vaarassa. Tästä syystä toiminnan äkilliseen keskeyttämiseen ei ole perusteita.

– Avi katsoo, ettei välitöntä vaaraa ole, koska asia on sekä henkilökunnan että lasten vanhempien tiedossa. Valvonta on laajentunut siltä osin.

Voiko yrittäjä toimia tammikuun loppuun lasten kanssa?

– Tampere asetti saman tien voimaan kiellon, ettei saa tehdä mitään lasten kanssa ja siitä pidetään kiinni. On aivan selvää, ettei kyseinen henkilö voi olla päiväkodissa silloin, kun siellä on lapsia.

Miltä tehty sopimus näyttää näin jälkikäteen tarkasteltuna?

– Aikanaan tehty sopimus, että johtaja ei mene päiväkotiin kun siellä on lapsia, on osoittautunut lähes mahdottomaksi valvoa. Tässä on osoittautunut, että lasten huoltajat eikä myöskään henkilökunta ole tienneet asiasta mitään.

Yrittäjän sakkotuomio on vuodelta 2010 ja sopimus vuodelta 2011 - menisivätkö tällaiset sopimukset tänä päivänä läpi?

– Lainsäädäntöä pitää vielä tarkastella aika laajastakin näkökulmasta, mutta kyllä tämän kokemuksen jälkeen sanoisin, että en suosittelisi yhdenkään kunnan lähtevän tällaiseen sopimusmenettelyyn enää uudestaan.