Koe uusi yle.fi

Nutella syöpäriskiepäilyjen kourissa - valmistaja torjuu väitteet

Suomessakin suosittua Nutella-levitettä valmistava italialaisyritys vakuuttaa, että sen käyttämä palmuöljy on turvallista.

Kotimaa
Nutella-purkki ja leivänsiivuja leipälaudalla.
Nutella on 1940-luvun keksintö. Nykyisin sitä valmistetaan satoja tuhansia tonneja vuodessa. Alex Ehlers / EPA

Italialainen pähkinä-suklaalevite kuuluu monen suomaislapsen suosikkeihin. Yksi levitteen keskeisistä raaka-aineista on palmuöljy, jonka avulla levitteestä saadaan pehmeää ja säilyvää.

Nutella joutui epäilyksenalaiseksi, kun Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (siirryt toiseen palveluun) (The European Food Safety Authority EFSA) tiedotti toukokuussa, että palmuöljyssä saattaa olla syöpää aiheuttavia karsinogeenejä enemmän kuin muissa kasvisöljyissä.

Viraston mukaan karsinogeenejä voi syntyä, jos palmuöljyä jalostetaan yli 200 celsiusasteen lämpötilassa. Virasto ei kuitenkaan antanut suositusta käytön rajoittamisesta. Sen mukaan tarvitaan lisätutkimuksia riskin tasosta.

Palmuöljy käsitellään korkeassa lämpötilassa, jotta sen punainen väri ja haju saadaan poistettua. Nutellaa valmistava Ferreron mukaan Nutellan valmistuksessa käsittely tehdään alle 200 asteen lämpötilassa ja alhaisessa paineessa haitallisten aineiden välttämiseksi.

Ferreron syksyllä julkaisemassa TV- ja lehti-ilmoituksessa vakuutetaan, että sen käyttämä palmuöljy tulee tuoreista hedelmistä ja se käsitellään valvotussa lämpötilassa.

Kauppaketju boikotoi

Nutella on joutunut puolustuskannalle kun sen kilpailijat ovat mainostaneet tuotteitaan palmuöljyttömiksi. Lisäksi Italian suurin kauppaketju Coop ilmoitti EFSAn tutkimuksen jälkeen, että se ei enää käytä palmuöljyä kaupan omalla merkillä myytävissä tuotteissa.

Reutersin (siirryt toiseen palveluun)saamien tietojen mukaan Nutellan myynti Italiassa laski viime vuoden elokuun loppuun saakka mutta syksyllä alkanut mainoskampanja käänsi myynnin taas nousuun. Muualla maailmassa kohu ei ole vaikuttanut levitteen myyntiin.

Myöskään Maailman terveysjärjestö WHO tai Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto eivät ole antaneet suositusta palmuöljyn käytön rajoittamisesta elintarvikkeena. WHO on kuitenkin pannut merkille mahdollisen syöpäriskin.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Lapsiperheet

Miksi olen olemassa ja miksi sisko kävelee liian hitaasti?

20 + 2 syytä soittaa äidille tai isälle töihin

Puoli seitsemän

Samuli Edelmann edesmenneestä isästään: "Tänne minä jäin laulamaan hänen laulujaan"

Työllisyys

Keskusta ja kokoomus sopuun työllisyys- ja yrityspalveluista –sinisille malli ei kelpaa

A-studio

Rikosoikeusprofessori seksuaalisesta hyväksikäytöstä: Lasten kohdalla pitäisi tuomita useammin raiskauksena