Robottiprofessori: Ihmisen näköisissä roboteissa suuria eettisiä ongelmia

Tutkijat kiistelevät tällä hetkellä siitä, pitääkö robotin näyttää ihmiseltä vai pölynimurilta, sanoo Aalto-yliopiston professori Ville Kyrki.

robotit
Ville Kyrki ja robotti pöydällä
Professori Ville Kyrkin mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää robotteja tarpeellisina, mutta vain puolet haluaisi robotteja vanhusten hoitopalveluihin.Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston robottien opettamisesta ja ohjelmoinnista vastaavaan tutkimusryhmän vetäjä Ville Kyrki näyttää ihmisille mielellään robottivideota (siirryt toiseen palveluun), jossa mies tönii ja lopulta kaataa ihmisen oloisen robotin.

Kyrki seuraa, kuinka ihmisille tulee videosta valtavan vaivaantunut olo. Ihmiset ovat vihaisia videossa esiintyvälle miehelle siitä, että hän kiusaa Atlas-nimistä robottia. Mutta todellisuudessa mies ei kiusaa, sillä robotti on tietokone-ohjelma, jolla ei ole tunteita.

– Tällä hetkellä tutkijoiden piirissä on hyvin ristiriitaisia tuntemuksia siitä, pitäisikö robotin näyttää ihmiseltä vai pölynimurilta, professori Kyrki sanoo.

Ihmiset kokevat ihmisen oloiset ja näköiset robotit jonain muina kuin koneina. Esimerkiksi surulliselta vaikuttava robotti pystyy painostamaan ihmistä toimimaan tietyllä tavalla.

– Robotti pystyy tunnistamaan ihmisen tunteita, mutta robotilla itsellään ei ole tunteita. On suuri eettinen ongelma, jos robotti, joka näyttää ihmiseltä, vetoaa ihmisen tunteisiin ja manipuloi ihmistä toimimaan tietyllä tavalla.

Kyrki ja tutkijat eivät tällä hetkellä vielä tiedä, ovatko nämä ihmisen robotteja kohtaan tuntemat tunteet opittuja vai biologisia.

Etäläsnäolorobotti kompastui mattoon

Mummo ja Double-etäläsnäolorobotti
Double-etäläsnäolorobotti ei näytä ihmismäiseltä. Robotin ongelmana on liikkuminen. Kotiolosuhteissa se kompastui lankamattoon. Joni Kämäräinen/Tampereen teknillinen yliopisto

Erilaisten sosiaalisten robottien tulosta on puhuttu 20 vuotta, mutta juuri mitään ei ole tapahtunut.

Suomen Akatemian rahoittaman hankkeen kyselyssä selvisi, että puolet suomalaisista kokee kyselyn mukaan epämiellyttäväksi ajatuksen, että robotit ovat mukana vanhusten hoitopalveluissa.

– Ihmisten ensireaktio on joko ihastus tai vihastus, Kyrki sanoo.

Professorin havainnon mukaan robotteja vierastetaan, koska monen mielikuva roboteista on peräisin science fiction –elokuvista ja kirjoista.

– Ihmiset eivät ole valmiina käyttämään niitä, mutta myöskään tekniikka ei vielä kotiympäristössä toimi.

Hyvä esimerkki huonosta esimerkistä on Suomessa kokeiltu Double-etäläsnäolorobotti. Sen piti pitää seuraa yksinäiselle vanhukselle. Robotti ei toiminut, koska se kompastui lankamattoon.

Parhaimmillaan hoivarobotit auttaisivat vanhuksia tai muistisairaita pärjäämään paremmin juuri kotona.

Robotille koulutusta kädestä pitäen

Kun robottien liikkumisongelmat on ratkaistu, on seuraavaksi keksittävä, miten roboteille voi opettaa vaikeita kädentaitoja. Esimerkiksi putkimieheksi nykyroboteista ei ole.

Parhaillaan Kyrkin tutkimusryhmä pyrkii opettamaan roboteille ihmisen taitoja matkimalla. Robotin voi jo opettaa käyttämään ihmisen käyttämiä työkaluja. Käytännössä kouluttaja ottaa robotista kiinni ja näyttää tälle halutut liikeradat.

– Tunto ja kosketus ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina. Ei ole mitään järkeä, että diplomi-insinööriä vaaditaan ohjelmoimaan robotteja, jos robotille voidaan opettaa esineiden käsittelyä.

Robotti voidaan esimerkiksi opettaa syöttämään lapselle puuroa. Robotti tunnistaa tuolloin ihmisen liikkeitä, eikä lyö lasta lusikalla naamaan, vaikka vikuroiva syöjä päättääkin laittaa suun kiinni. Jos hyvin käy, niin robotti ehtii ottaa puurosta kopin, jos samainen syöjä sylkäisee sen ulos.