Hyppää sisältöön

Iso osa kouluista rajoittaa oppilaiden kännykänkäyttöä tavalla, joka hipoo sananvapauden rajoja

Ylen kyselyssä 38 prosenttia alakoulujen rehtoreista vastasi, etteivät oppilaat saa heidän koulussaan käyttää kännykkää muuten kuin opetuskäytössä.

Opetushallitus on saanut paljon kyselyitä kouluista kännykänkäytön rajoituksiin liittyen. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Iso osa alakouluista kieltää kännykät muuten kuin opetuskäytössä, selviää Yle Uutisten kyselystä. Koulujen linja on kova, sillä Opetushallitus pitää kännyköiden kieltoa esimerkiksi välituntien aikana ristiriitaisena lapsen perusoikeuksien kannalta.

Opetushallitus ohjeisti kouluja viime vuonna (siirryt toiseen palveluun), että oppilaille ei voi määrätä ehdotonta kännykkäkieltoa koko koulupäivän ajaksi. Koulut voivat Opetushallituksen mukaan kieltää mobiililaitteen käytön oppituntien aikana ja siten kieltää esimerkiksi opetuksen kuvaamisen suoratoistona.

Koko päivän kestävän ehdottoman kiellon katsottiin kuitenkin rajoittavan liikaa esimerkiksi lapsen sananvapautta. Häiritsevän kännykänkäytön saa välitunnillakin kieltää.

Iso osa kouluista ei ainakaan vielä noudata ohjeistusta. Kun kysyimme koko maan alakoulujen rehtoreilta ja opettajilta, saavatko oppilaat käyttää omaa kännykkää koulupäivän aikana muuten kuin opetuksessa, 51 prosenttia vastanneista sanoi ei. Lievemmistä rajoituksista kertoi 44 prosenttia vastaajista.

Rehtoreista 38 prosenttia kertoi, että kännykänkäyttö opetuksen ulkopuolella on kielletty, opettajista 62 prosenttia. Opettajia saattoi olla samasta koulusta useampia.

Ylen marras–joulukuussa tekemään kyselyyn vastasi 185 alakoulujen rehtoria ja 211 opettajaa. Kuva: Yle

Koulut rajoittavat kännykänkäyttöä ainakin kahdesta syystä. Yksi syy liittyy ikäviin lieveilmiöihin, kuten kiusaamiseen, keskittymiskyvyn heikkenemiseen ja häiritsevään kuvaamiseen. Ylen kyselyssä 70 prosenttia alakoulujen opettajista ja rehtoreista kertoi törmänneensä kiusaamiseen.

Olemme yhteisesti sopineet, että kännykät jäävät kokonaan kotiin, jos tilanne ei rauhoitu

Rehtori, Kainuu

Häiritsevää kuvaamista oli havainnut 46 prosenttia vastaajista. Yhdessä esimerkkitapauksessa se oli uimareiden kuvaamista salaa liikuntatunnilla. Helsingin Sanomat kirjoitti puolestaan marraskuussa (siirryt toiseen palveluun) Ope ragee -haasteesta, jossa ideana oli saada opettaja menettämään malttinsa, videoida tilanne ja julkaista tallenne.

Kuva: Yle

Herätti, kun eräät oppilaat kertoivat toivovansa, että koulussa voisi jutella jonkun kanssa oikeasti, eikä kaikilla olisi nenä kännykässä.

Rehtori, Uusimaa

Toinen syy on se, että koululaisten vanhemmat toivovat usein koulujen rajoittavan kännykänkäyttöä. Joko vanhemmat haluavat kannustaa lapsia liikkumaan välitunneilla tai sitten he haluavat rajoittaa ruutuaikaa.

– Ehkä vanhemmat eivät myöskään koe kännykkää yhtä virkistäväksi kuin lapset. Me joudumme töissä lukemaan sähköpostia ja tuijottamaan ruutua koko ajan, ehdottaa OAJ:n koulutusasioiden päällikkö Nina Lahtinen.

Mieluummin porkkanaa kuin keppiä

Tätä ei näe Pyörön 5C-luokalla muuten kuin kuvaajan pyynnöstä. Koulussa on tähän asti noudatettu täyskieltoa alakoululaisten kännykänkäytössä. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Kuopiolaisessa Pyörön koulussa alakoululaisten kännykät on tähän asti pidetty piilossa. Järjestyssääntöjä uusitaan kuitenkin parhaillaan. Tulevaisuudessa alakoululaisetkin saavat käyttää puhelimiaan välitunneilla, mutta heitä kannustetaan käyttämään välitunnit mieluummin liikkumiseen.

– Tehdään erilaista toimintaa välitunneille että kännykänkäyttöä rajoitettaisiin ja käydään keskustelua vanhempien kanssa, selventää rehtori Erja Kokkonen.

Kännyköiden käytön etiketti on ihan normaalia tapakulttuurin opetusta nykyajassa

Opettaja, Uusimaa

Pyörön koulun linjaus miellyttää OAJ:n Nina Lahtista. Hänenkään mielestä kännyköiden täyskielto kouluissa ei ole enää tarpeellinen. Lapset pitää saada liikkumaan muuten kuin rajoituksilla. Hän mainitsee hyvinä esimerkkeinä välkkäjärjestäjät, jotka leikittävät toisia oppilaita ja kaverikioskit.

– Jos tähän satsataan muutenkin kuin vain sanotaan että menkää ulos ja leikkikää, kyllä se onnistuu.

"Menee kuitenkin semmoiseksi vätystelyksi"

Vinski Koponen ja Roope Pyy Pyörön koulun 5C-luokalta pitävät mobiilipeleistä. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Opetushallitus kartoittaa parhaillaan, millaisia hyviä malleja koulut ovat löytäneet hankalaan kännykkäkysymykseen. Koko koulupäivän kestävä kielto ei kuitenkaan ole enää nykypäivää – sellaisesta tulisi Opetushallituksen lakimiehen mukaan olla säädetty perusopetuslaissa, eikä näin ole.

Opetushallitus kerää hyviä käytäntöjä, koska sille on tullut kouluista paljon kysymyksiä kännykänkäytöstä.

Kännykän käyttörajoituksia on ratkottu viime vuosina aluehallintovirastossa ja oikeuskanslerin toimistossa asti. Kanteluita saatetaan nähdä tulevaisuudessakin, mikäli koulujen kova linja pysyy.

Meillä puhelimen voi ottaa mukaan, mikäli vanhemmat katsovat tarpeelliseksi ja sopivat asiasta opettajan kanssa

Opettaja, Satakunta

Opetushallituksessa ja Opettajien Ammattijärjestö OAJ:ssa toivotaan, että koulut sopisivat pelisäännöistä yhdessä oppilaiden ja heidän vanhempiensa kanssa.

Näin on tehty ainakin Pyörön koulussa, jossa oppilaskunnan jäsenet ykkösestä ysiluokkaan ovat olleet mukana keskustelemassa uusista järjestyssäännöistä.

Viitosluokkalainen Aaro Paananen sanoo suurimman osan oppilaista olevan sitä mieltä, että kännykkää pitäisi saada käyttää välitunnilla. Hän on itse eri mieltä – esimerkiksi juuri häiritsevän kuvaamisen vuoksi. Myös luokkakaveri Nico Kokkonen arvelee, ettei kännykänkäyttöä pidä aivan täysin vapauttaa.

– Sitten ei kukaan liiku välkällä yhtään, vaan on jossain nurkassa ja kännykällä. Menee kuitenkin semmoiseksi vätystelyksi.

Yle Uutiset toteutti kyselyn alakoulujen opettajille ja rehtoreille 23.11.-2.12.2016 yhteistyössä Suomen Rehtorit ry:n ja OAJ:n kanssa. Kyselyyn vastasi 185 rehtoria ja 211 opettajaa. Kyselyä ei tehty yläkouluihin, koska osa kysymyksistä koski alakoulujen uutta opetussuunnitelmaa. Samalla kouluilta kysyttiin muun muassa kännyköiden käytöstä.