USA:n ulkoministeriksi pyrkivä Tillerson arvosteli Venäjää: "Vaara, joka pitää ottaa vakavasti"

Liittolaiset ovat oikeassa, kun tuntevat huolta Venäjästä, Tillerson jatkoi. Venäjän noususta hän syyttää Obaman johtajuuden puutetta.

Rex Tillerson senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuultavana 11. tammikuuta. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain ulkonministeriksi ehdolla oleva Rex Tillerson on esittänyt kriittisiä arvioita Venäjästä senaatin ulkoasiainvaliokunnan kuulustelussa. Tillersonin on saatava senaatilta hyväksyntä valinnalleen ulkoministeriksi.

Tillerson sanoi Venäjän muodostavan vaaran, joka on otettava vakavasti. Hän totesi Venäjän tunkeutuneen Ukrainaan, vallanneen Krimin niemimaan ja tukevan Syyriassa voimia, jotka karkeasti loukkaavat sodankäynnin sääntöjä.

– Nato-liittolaisemme ovat oikeassa, kun ne ovat huolestuneita Venäjän vahvistumisesta, Tillerson huomautti.

– Kun Venäjä on vahvistanut asemaansa ja arvovaltaansa kansainvälisellä areenalla viime aikoina, se on suhtautunut piittaamattomasti Yhdysvaltain etuihin, Tillerson sanoi.

Krimin valtauksen jälkeen Venäjälle asetetut talouspakotteet Tillerson pitäisi ennallaan.

Epäilyksiä Venäjä-kytkennöistä

Tillerson korosti myös, että Yhdysvallat tarvitsee Venäjän kanssa avointa ja suoraa vuoropuhelua. Yhteisiä etuja on etsittävä, mutta etusijalla on oltava Yhdysvaltain ja sen liittolaisten intressit, kuului Tillersonin viesti.

Presidentiksi nousevan Donald Trumpin valitsema Rex Tillerson on taustaltaan öljyalan suuryhtiön Exxon Mobilin toimitusjohtaja. Hänen yhtiöllään on merkittävää liiketoimintaa Venäjällä, mikä on herättänyt epäilyjä Tillersonin riippumattomuudesta ulkoministerinä.

64-vuotias Tillerson tuntee henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putinin ja hän on saanut tältä Ystävyyden kunniamerkin vuonna 2013.

Venäjän voiman ja itsetunnon kasvusta Tillerson syyttää presidentti Barack Obaman hallintoa.

Tillerson arvosteli myös Kiinaa ja Pohjois-Koreaa

Tillersonin mielestä Yhdysvaltain johtajuuden puute jätti Venäjälle oven auki nostaa profiiliaan. Hänen mukaansa Yhdysvallat tuli lähettäneeksi Venäjälle tahattomia signaaleja.

Esimerkkinä tästä Tillerson mainitsi Obaman Syyrian johdolle esittämän uhkauksen, jos tämä käyttää kemiallisia aseita. Syyria ei taipunut, mutta Obama ei tehnyt mitään.

Tillerson arvosteli senaatin edessä myös Kiinaa. Hän sanoi Kiinan toteuttaman keinotekoisen saaren rakentamisen Etelä-Kiinan merellä olevan kansainvälisten normien vastaista.

Hän vaati Kiinaa myös tehokkaammin painostamaan Pohjois-Koreaa, jotta Pohjois-Koreaa estettäisiin hankkimasta ydinase.