EVA:n Matti Apunen jyrähtää: Ehdotan, että Obaman rauhanpalkinto muutetaan kirjallisuuden Nobeliksi

Apusen mukaan Obama oli järkyttävän huono presidentti, joka jätti jälkeensä geopoliittisen sotkun.

Barack Obama
Matti Apunen
EVA:n johtaja Matti Apusen mukaan presidentti Barack Obama on kaunopuheinen epäonnistuja.Petteri Paalasmaa / AOP

Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) johtaja Matti Apunen on kiusaantunut Yhdysvaltain väistyvän presidentin Barack Obaman saamasta suitsutuksesta.

Obaman viime yönä Suomen aikaa pitämän jäähyväispuheen kanssa yhtäjalkaa on mediassa kehuttu kilvan Obamaa ja Obaman kautta. Apunen on toista mieltä.

EVA:n verkkosivuilla ilmestyvässä blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) "Sulavan presidentin surkea perintö" Apunen listaa tukun syitä näkemykselleen. Hän luettelee joitakin Yhdysvaltain sisäpoliittisia ongelmia (poliisin huonot toimintaedellytykset, surkea kyberturvallisuus), mutta painavimmiksi mokiksi Apunen laskee ulkopoliittisen saamattomuuden.

– Demokraatit uskoivat, että Obamasta tulee heidän Reaganinsa, ideologisesti vahva, suosittu ja päättäväinen presidentti, joka luo uuden maailmanjärjestyksen. Tilanne nyt: Demokraattien valta kongressissa ja paikallistasolla on heikompi kuin 80 vuoteen, kansakunnan yhtenäisyys on pirstaleina ja maailma sekaisin, Apunen kirjoittaa.

Ulkopolitiikka ollut lepsua

Apunen listaa geopoliittisia ongelmia: al-Qaida ja ISIS riehuvat edelleen, Kiina militarisoi Etelä-Kiinan merta, Filippiinien presidentti öykkäröi avoimesti Obamalle.

Pahinta kaikessa tuntuu olevan Obaman lepsuus Venäjää kohtaan. Venäjä on palannut Lähi-itään, Krimille ja Itä-Ukrainaan. Kehitys on nostattanut pelkoja myös Baltiassa. Apusen mukaan vakuuttelut siitä, että Yhdysvallat kyllä suojelisi Baltiaa toisin kuin Ukrainaa, ovat tyhjää puhetta. Apunen muistuttaa, että ns. Budapestin protokollan vuodelta 1994 piti olla Ukrainankin takuuna. Ei ollut.

Rauhanpalkinto voitaisiin vaihtaa

– Kansainvälisessä politiikassa Obama veti näyttävästi ”punaisia viivoja”, ehdottomia linjoja joiden ylittämisestä seuraisi… niin, mitä? Ei mitään, Apunen kirjoittaa.

– Jätettyään uhkauksensa toteuttamatta, Obama sanoi ”murtaneensa jälleen yhden ulkopolitiikan tabun”. Tämä on niin kaunopuheinen selitys omalle epäonnistumiselle, että ehdotan että Obaman rauhanpalkinto muutetaan kirjallisuuden Nobeliksi. Vähenisi nolous edes hiukan, hän kuittaa.

Apusen blogikirjoituksesta kertoi Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun).

Korjaus 12.1.2017: Otsikko muutettu muotoon "EVA:n Matti Apunen jyrähtää: Ehdotan, että Obaman rauhanpalkinto muutetaan kirjallisuuden Nobeliksi". Alkuperäinen otsikko oli: "EVA:n Matti Apunen jyrähtää: Barack Obamalta pois Nobelin rauhanpalkinto"