yle.fi-etusivu

Kotiin vietävä hoito tuo tuntuvat säästöt terveydenhuoltoon – liikkuvat yksiköt vähentävät turhia päivystyskäyntejä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin yhden hengen päivystävä yksikkö hoitaa potilaita kotona sen sijaan, että heidät vietäisiin ambulanssilla päivystykseen.

terveydenhoito
Liikkuva päivystysyksikkö
Kare Lehtonen/Yle

Yhden ensihoitajan liikkuva päivystysyksikkö kiertää Lappeenrannan alueella arvioimassa potilaan hoidon tarvetta. Hoitaja tekee potilaan kotona monet niistä tehtävistä, jotka aiemmin hoidettiin sairaalan päivystyspoliklinikalla.

– Palvelurakenne muuttuu entistä avohoitopainotteisemmaksi ja samalla väestön ikärakenne muuttuu. Tarvitsemme uusia toimintamuotoja, jotka tukevat kotona asumista, sanoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kehitysjohtaja Merja Tepponen.

Kahdeksan toimintakuukauden aikana päivystysyksikkö on alentanut Eksoten terveysmenoja yli 200 000 eurolla. Kotona annettavan hoito maksaa kolmanneksen siitä, mitä potilaan kuljettaminen päivystykseen ja hoitaminen siellä maksaa.

– Päivystyskäynnin ja ensihoidon yhden käynnin hinta ovat yli 600 euroa, kun päivystysyksikön käynti maksaa alle 200 euroa, laskee kehitysjohtaja Merja Tepponen.

Toiminta laajenemassa

Usein päivystysyksikön pyytää paikalle kodinhoitaja, joka on huomannut muutoksen asiakkaan tilassa. Myös hätäkeskukselta tulee tehtäviä suoraan.

– Tehtäviä voivat olla vaikkapa nenäverenvuoto, kaatuminen tai yleistilan lasku, sanoo Eksoten ensihoidon esimies Katri Länsivuori.

Yhden hengen päivystysyksikköä ajaa sairaanhoitajan koulutuksen saanut ensihoitaja. Tarvittaessa hän toimii myös tehostetun kotisairaanhoidon tukena. Hoitaja voi ottaa esimerkiksi verikokeita ja huolehtia suonensisäisestä lääkityksestä yölläkin.

Etelä-Karjalassa toiminta laajenee keväällä Imatran seudulle, kun oma päivystysyksikkö aloittaa siellä toimintansa. Lappeenrannassa tehtävien määrä on lisääntynyt niin paljon, että harkinnassa on toisen päivystysyksikön perustaminen. Kokonaan uutena toiminta on alkamassa pian Seinäjoella. Päijät-Hämeessä auto on kiertänyt jo toista vuotta.