yle.fi-etusivu

Taiwan lähetti hävittäjät ilmaan Kiinan lentotukialuksen takia

Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat olleet viime aikoina huonot. Kiinan mukaan lentotukialuksen reitti oli täysin normaali.

Taiwan
lentotukialus
Kiinan ainoa lentotukialus Liaoning on valmistettu Neuvostoliitossa. Kuva on vuodelta 2012.JOHN LEE / EPA

Taiwan lähetti ilmaan sotilaskoneita ja käski laivastonsa aluksia vesille, kun Kiinan lentotukialus matkasi saattueineen maita erottavaa Taiwaninsalmea pitkin. Taiwanin mukaan kyseessä oli valvontaoperaatio.

Taiwanin ulkoministeriön mukaan Kiinan ainoa lentotukialus Liaoning ei käynyt maan aluevesirajan sisällä, mutta se kulki Taiwanin ilmapuolustusalueen sisällä. Aluksen seurassa purjehti useita Kiinan sota-aluksia.

– Hallituksemme kykenee puolustamaan kansallista turvallisuuttamme. Ei ole syytä paniikkiin, manner-Kiinan suhteista vastaava taiwanilaisministeri Chen Chung-chi sanoi.

Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat olleet kireitä viime aikoina. Kiina katkaisi viime kesäkuussa viralliset yhteydenpitokanavat Taiwaniin.

Lentotukialus palasi harjoituksista

Kiinan mukaan lentotukialus oli matkalla takaisin harjoituksista, jotka oli pidetty Etelä-Kiinan merellä. Sen mukaan aluksen reitissä ei ollut mitään ihmeellistä.

– Taiwaninsalmi on kansainvälinen vesiväylä manner-Kiinan ja Taiwanin välillä. On täysin normaalia, että lentotukialus kulkee sitä molempiin suuntiin harjoitusten aikana, Kiinan varaulkoministeri Liu Zhenmin sanoi.

Kiinan ja sen naapurien suhteita ovat kiristäneet kiistat Etelä-Kiinan meren hallinnasta. Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat erityisen herkät. Kiinan mukaan saari on osa Kiinaa, eikä se ei ole sulkenut pois voiman käyttöä Taiwanin hallintoa vastaan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puolustusvoimat

"Yksittäistapauksia": Naissotilaat kokevat syrjintää ja häirintää puolustusvoimissa – silti he purevat hammasta ja ottavat kaiken vastaan

Urheilu

Norjalaiset romahtivat! Neljä suomalaisnaista jatkoon sprintissä

Kaamos

Kaamos alkoi tänään Nuorgamissa – jatkuu pitkälle tammikuuhun

Kotimaiset elokuvat

Armomurhaajassa periaatteen miehet maksavat kalliisti härkäpäisyydestään

Minibudjetilla tehty tyly suomalaistrilleri kerää suitsutusta maailmalla