Lappeenrannan Huhtiniemen hotellihankkeen osakkaat: Kaupunki ei vaatinut sopimuksen allekirjoittamista

Osakkaiden mukaan asioita hoidettiin täydessä yhteisymmärryksessä kaupunginjohdon kanssa.

Lappeenranta
Havainnekuva Huhtiniemeen nousevasta kylpylähotellista.
Buildia Oy

Lappeenrannan Huhtiniemen hotellihankkeeen osakkaat ihmettelevät hankkeen toimeenpanosopimuksen allekirjoittamisesta syntynyttä kohua.

Sanomalehti Etelä-Saimaa on raportoinut, että kaupungilta voi jäädä 300 000 euron sopimussakot saamatta, koska hankkeen osakasyhtiöt Buildia ja Conte Invest eivät allekirjoittaneet hotellihankkeen täytäntöönpanosopimusta, jonka Lappeenrannan kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt vuoden 2012 tammikuussa.

Kaupunginsihteeeri Juha Willberg kertoo pyytäneensä pariin otteeseen kirjallisesti Ultivistaa allekirjoittamaan sopimuksen.

Buildia Oy:n ja Conte Investin edustaja Ari Lehto kiistää tämän.

– Sellaista ilmoitusta Willbergiltä meille ei ole tullut, Ari Lehto kertoo.

Hänen mukaansa Willbergiltä on tullut sähköposteja, mutta niissä on ollut toisenlainen viesti.

– Niissä on sanottu, että katsotaan miten tilanne kehittyy, Lehto sanoo.

Lehdon mukaan tähän liittyy myös hankkeelle vuoden 2015 tammikuussa myönnetty kahden vuoden lisäaika.

– Silloin ihan yhdessä sovittiin, että katsotaan kaksi vuotta mihin markkinatilanne kehittyy tällä alueella ja sitten katsotaan sen sopimuksen allekirjoittaminen, jos se tulee ajankohtaiseksi.

Kaksi kirjettä yhtiöille

Juha Willberg toimitti Yle Lappeenrannalle kaksi Buildialle ja Ultivistalle osoitettua kirjettä, joilla kaupunki pyytää täytäntöönpanosopimukseen allekirjoitusta. Toinen kirje on vuodelta 2014 ja toinen vuodelta 2016. Vanhemman kirjeen vastaanottajana on myös Conte Invest Oy.

Tuoreemmassa Willbergin allekirjoittamassa kirjeessä lukee näin: "Pyydän, että ilmoitatte kirjallisesti Lappeenrannan kaupungille kantanne joko hankkeen käynnistämiseen ja täytäntöönpanosopimuksen allekirjoittamiseen taikka vastavuoroisesti ilmoittamaan hankkeesta luopumisesta."

Vanhemman kirjeen sisältö on samankaltainen.

Kaupunginjohto tietoinen

Lehdon mukaan Lappeenrannan kaupunginjohto on ollut täysin tietoinen siitä, että yhtiöt eivät allekirjoita täytäntöönpanosopimusta ennen kuin katsovat, että markkinatilanne hotellin rakentamiselle on otollinen.

– Kyllä meillä on se käsitys, että tämä on hyvin selkeässä yhteisymmärryksessä koko ajan mennyt, Lehto sanoo.

Lappeenrannan kaupunginhallitus jätti viime maanantain kokouksessaan hotellihankkeen raukeamisen käsittelyn pöydälle. Kaupunginhallitus päätti teettää sopimusepäselvyyksistä ulkopuolisen tutkimuksen.

Artikkelia täydennetty 12.1.2017 kello 15:28: Lisätty tieto kaupungin lähettämistä kirjeistä.