Koe uusi yle.fi

Ulkoministeri Soini Sipilän jääviyskestelusta: Tahallisuudesta ei mitään näyttöä

Soini luottaa, että oikeusvaltiossa asiat tutkitaan kunnolla. Minä en rupea Sipilän tuomariksi, hän sanoo.

Kotimaa
Timo Soini on parhaillaan vierailulla Turkissa.
Timo Soini on parhaillaan vierailulla Turkissa.Adem Alfan / AFP

– Yleisellä tasolla en rupea hänen lääkärikseen enkä tuomarikseen. Meillä on sitä varten tuomarit ja oikeusasiamiehet ja oikeuskanslerit ja tietysti oma harkinta, kommentoi ulkoministeri Timo Soini (ps.) meneillään olevaa jääviyskeskustelua pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ympärillä.

Parhaillaan Turkissa vieraileva Soini sanoo uskovansa Suomeen oikeusvaltiona, jossa ensin tutkitaan ja sitten vasta hutkitaan. Soini sanoo, ettei hänellä itsellään ole toistaiseksi syytä epäillä Sipilää tahallisuudesta jääviyskysymyksissä.

Kaikkea ei ehkä tule ajatelleksi

Hän sanoo myös ymmärtävänsä poliitikkona olemisen vaikeutta.

– Tietysti poliitikon pitää elää nuhteettomasti ja suorastaan luonnottoman nuhteetonta elämää: kaikki pitäisi huomata, kaikki pitäisi rekisteröidä, kaikki pitäisi ennakoida. Ja se päivittäisessä, hektisessä politiikassa ei ole aina ihan helppoa. Siinä voi joskus tapahtua jotain tahatonta virhettä tai ei yksinkertaisesti tule ajatelleeksi jotain.

– Minun mielestäni mitään näyttöä siitä, että pääministeri olisi tahallisesti jotain edistänyt, ei ole. Mutta sitä varten meillä on nämä prosessit, että sitten tutkitaan, Soini sanoo.

Muillakin voi olla samoja ongelmia

Soinin mukaan on vain hyvä, että nyt tutkitaan asiat perusteellisesti.

– Kun tästä on noussut näin iso keskustelu, niin se on kyllä merkittävää ja se pitää ottaa vakavasti – nämä jääviysasiat ylipäätään. Sen takia on hyvä, että nämä asiat nyt perusteellisesti hänen kohdallaan ja sitten mahdollisesti muiden kohdalla tutkitaan – voi muillakin ministereillä olla tämäntyyppisiä asioita, joissa heidän pitää olla korostetun varovainen.