Hyppää sisältöön

Nettilääke romahdutti hiv-tartunnat Lontoossa – Estolääkkeen halpa rinnakkaisversio tulossa Suomenkin apteekkeihin

Malarialääkkeiden tapaan estolääkkeenä käytettävä Prep on tutkimuksissa estänyt jopa 90 prosenttia tartunnoista.

Suomessa Truvadaa on käytetty jo pitkään hiv-tartunnan saaneiden hoidossa.  Kuva: Maurizio Gambarini / EPA

Uusien hiv-tartuntojen määrä Lontoon homoseksuaalisten miesten keskuudessa romahti viime vuonna – yllättävästä syystä.

Lontoolaisilla seksuaaliterveyden klinikoilla havaittu 40 prosentin pudotus edellisvuodesta johtunee pääosin siitä, että yhä useammat seksuaalisesti aktiiviset homomiehet ovat ryhtyneet tilaamaan netistä hivin estolääkettä, kertoo New Scientist (siirryt toiseen palveluun)-julkaisu.

Ennen seksiä otettava Prep-lääke, kauppanimeltään Truvada, estää tutkimusten mukaan oikein otettuna jopa 90 prosenttia tartunnoista. Toisin sanoen se torjuu hiviä yhtä tehokkaasti kuin kondomi.

Täyttä varmuutta Prepin ja vähentyneiden tartuntojen yhteydestä ei ole, mutta Will Nutland London School of Hygiene and Tropical Medicinesta ei keksi pudotukselle muutakaan selitystä. Käsitystä tukee se, että Prepin käyttö lisääntyi rajusti viime vuonna.

Nutland on perustanut nettiin sivuston, jolla annetaan ohjeita prepin käyttöön.

Truvada hyväksytty EU:ssa myös Prep-estolääkkeeksi

Malarialääkkeen tapaan käytettävä Prep on hyväksytty hivin estolääkkeeksi Britanniassa, mutta sitä ei vielä saa Kansallisen terveyspalvelun NHS:n kautta. Myös muualla EU:ssa Truvadan käyttö Prep-estolääkkeenä sai viranomaisten hyväksynnän viime vuoden lopulla.

Erikoislääkäri Jussi Sutinen Auroran sairaalasta kertoo, että Suomessa Truvadaa, joka on käytännössä kahden lääkeaineen yhdistelmä, on käytetty jo pitkään hiv-tartunnan saaneiden hoidossa. 

Myös meillä pohditaan käytön laajentamista hivin ehkäisyyn. Sutisen mukaan Truvadan käyttö ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Tuore tartunta ei aina näy testeissä, ja jos tartunnan jo saanut henkilö käyttää Truvadaa estolääkkeenä, voi HI-virus  kehittää sille vastustuskyvyn. Sillloin mahdollisuus tehokkaaseen tartunnanjälkeiseen hoitoon vaikeutuu.

Truvada on kallis, mutta netistä saa halvalla

Tällä hetkellä ainoa Euroopassa tarjolla oleva Prep-lääke Truvada on tiedetty tehokkaaksi, mutta ongelmana on ollut sen kalleus. Esimerkiksi Britanniassa kuukauden annos maksaa noin 460 euroa.

Siksi Lontoon homopiireissä on ryhdytty tilaamaan Truvadan rinnakkaislääkkeitä nettisivustojen kautta. Näin ostettuna kuukauden annoksen saa alle 50 eurolla. Suosituimpia ostospaikkoja ovat intialaiset ja swasimaalaiset nettiapteekit. 

Suosituin tilaussivusto taas on I Want PrEP Now (siirryt toiseen palveluun). Netistä löytää myös esimerkiksi englantilaisia ja australialaisia sivustoja, jotka listaavat luotettavana pidettyjä ostossivustoja.

Perinteisesti lääkkeiden ostamista netin kautta on pidetty uhkapelinä. Kauppa voi olla laitonta ja posti tuoda lääkkeitä, jotka ovat turvattomia tai tehottomia.

New Scientistin mukaan asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Eräät lontoolaiset laboratoriot tarjoavat Truvadaa käyttäville veri- ja virtsatestejä, joilla he voivat varmistaa, että pillerit ovat aitoja, eivätkä aiheuta esimerkiksi munuaisvaurioita. Laboratoriot eivät ole vielä törmänneet väärennettyjihin pillereihin.

Lääkäreiden asennoitumista helpottaa sekin, että Britannian valvova viranomainen, General Medical Council, katsoo, että lääkäreiden on eettisesti oikein kertoa potilaille sellaisestakin hoidosta, jota he eivät itse voi antaa.

Erikoislääkäri Jussi Sutinen Kuva: Yle

Britanniassa voi tilata lääkkeet neljännesvuodeksi

Britannian kansalaisilla on lupa ostaa netistä EU:n ulkopuolisista maista lääkkeitä kolmeksi kuukaudeksi. Suomessa lainsäädäntö on tiukempi. meillä lääkkeiden tilaaminen netistä EU:n ulkopuolelta on täysin kiellettyä.

Erikoislääkäri Jussi Sutinen uskoo, että kaikesta huolimatta myös Suomeen tilataan jonkun verran Truvadaa. Sama käsitys on Aids-tukikeskuksen työtä nykyisin jatkavassa Hivpointissa.

EU:ssa Prep/Truvada on riskikäyttäjille ilmaista hivin ehkäisyyn nykyisin vain Ranskassa, lisäksi sitä käytetään myös Norjassa.

Sutinen uskoo, että tilanteeseen tulee vähitellen muutos myös Suomessa. Hän arvelee muutoksen voivan tapahtua siinä vaiheessa, kun EU-markkinoille tulee ensimmäisiä edullisia rinnakkaislääkkeitä, mahdollisesti myöhemmin tänä vuonna.

Kaiken kaikkiaan Sutinen pitää Prep-estohoitoa hyvänä välineenä, kunhan sitä käytetään oikein. Hän pitää turhana esimerkiksi huolta siitä, että riskikäyttäytyminen lisääntyisi hurjasti, jos Prepiä on helposti saatavilla. Tutkimuksissa sellaisesta on havaintoja vain vähän.

Ja vaikka Prepin käyttö yleistyisikin, on kondomi jatkossakin se ehkäisyväline, joka suojaa myös kaikilta muilta sukupuolitaudeilta, Sutinen muistuttaa.