Koe uusi yle.fi

Trump: Väitteet Venäjällä kuvatuista skandaalikuvista ovat täyttä roskaa

Trump kommentoi tiedusteluraportteja, joiden mukaan Venäjä olisi yrittänyt ottaa hänestä otetta. Täysin vastuutonta julkaista valeuutisia, arvosteli Yhdysvaltain tuleva presidentti mediaa.

Donald Trump
Uutisvideot: "Jos Putin pitää minusta se on etu eikä haitta"
Uutisvideot: "Jos Putin pitää minusta se on etu eikä haitta"

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump pitää Venäjä-suhteistaan julkaistuja tietoja väärennettyinä, roskana ja valeuutisina.

– On häpeä, että tällaista informaatiota on julkaistu, Trump sanoi. Hän kiitteli mediaorganisaatioita, jotka ovat jättäneet uutisen julkaisematta.

Yhdysvaltain tiedusteluelimiltä vuotaneiden raporttien mukaan Venäjällä olisi raskauttavaa tietoa Trumpin toiminnasta Venäjällä. Toimien väitetään liittyvän sekä bisnekseen että yksityiselämään. Raporttien todenperäisyydestä ei ole mitään näyttöä.

Vuodetun tiedusteluraportin julkaisi uutissivusto Buzzfeed.

Raporteissa kuvaillaan muun muassa kuinka Venäjällä olisi hallussaan mahdollisesti videomateriaalia Trumpista prostituoitujen kanssa moskovalaisessa loistohotellin sviitissä. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB olisi näin saattanut virittää Trumpille ansan, ja Venäjällä olisi halutessaan mahdollisuus kiristää Trumpia.

"Väärennettyä tavaraa, ei ole tapahtunut"

– Valeuutisia, väärennettyä tavaraa. Tällaista ei ole todellakaan tapahtunut, Trump sanoi, yksilöimättä mitenkään esitettyjä väitteitä.

Hän leimasi väitteiden julkaisemisen täysin vastuuttomaksi.

Trump kertoi myös, miten hotellihuoneiden salakatselu ja videointi on nykyään huomaamatonta moderneilla, pienillä kameroilla. Hän antoi ymmärtää, että tietoisena tällaisista tarkkailutavoista hän ei koskaan sortuisi väitetynlaiseen käytökseen.

Raporttien mukaan Trumpin kampanja olisi myös ollut yhteydessä Vladimir Putinin hallintoon ja vaihtanut myös tietoja presidentinvaalikampanjan aikana. Trump ja hänen kampanjansa olisivat ottaneet vastaan Kremlin välittämiä tiedustelutietoja Yhdysvaltain demokraattipuolueesta.

Trump on kiukkuisesti leimannut tviiteissään tiedot perättömäksi roskaksi.

"Ei sopimuksia tai liikesuhteita Venäjälle"

Liikesuhteistaan Trump sanoi, ettei hänellä ole tällä hetkellä mitään liikesuhteita tai sopimuksia tai lainajärjestelyjä Venäjälle.

Hän korosti, ettei hänellä ole Venäjän suuntaan eikä muuallekaan mitään eturistiriitoja.

Trump sanoi, että viime viikonloppuna hänelle tarjottiin kahden miljardin dollarin kauppaa Dubaihin, mutta hän torjui sen. Syynä tähän on hänen mukaansa juuri eturistiriitojen välttäminen.

"Venäjä hakkeroi, mutta niin muutkin maat ja ihmiset"

Presidentin virkaan 20. tammikuuta astuva Trump kommentoi myös Venäjän hakkerointiskandaalia. Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatioiden mukaan Venäjä tunkeutui demokraattisen puolueen tietokantoihin ja sähköposteihin ja onnistui vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen Donald Trumpin eduksi.

Trump sanoo uskovansa, että Venäjä hakkeroi, mutta niin hän uskoi tekevän myös muiden maiden ja ihmisten.

– Hakkerointia tapahtuu paljon, hän sanoi.

"Jos Putin pitää minusta, se on etu"

Trump sanoi Yhdysvaltain rakentavan tehokkaat vastatoimet kyberhyökkäyksiä vastaan. Tähän valjastetaan tietokonemaailmasta parhaat aivot, Trump lupasi.

Trump kommentoi myös väitteitä, joiden mukaan hän olisi pehmeä Putinia kohtaan.

- Jos Putin pitää minusta, se on etu eikä rasite, Trump huomautti.

- En tiedä, tulenko toimeen Putinin kanssa. Ehkä tulen, ehkä en tule. Mutta luuletteko todella, että Hillary Clinton olisi ollut tiukempi Putinia kohtaan kuin minä, Trump sanoi.

Meksikon rajan muuri alulle pian

Meksikon rajalle lupaamastaan muurista Trump sanoi, että työt aloitetaan niin pian kuin mahdollista.

Hän sanoi, että Meksikon kanssa aloitetaan neuvottelut muurin rakentamisesta. Emme voi kuitenkaan odottaa sitä puoltatoista vuotta, minkä neuvottelut kestävät, Trump jatkoi – siksi työt pannaan alulle niin pian kuin mahdollista.

Trump korosti, että hän presidenttinä tulee saamaan ulkomailta enemmän kunnioitusta kuin edeltäjänsä.

– Sekä Venäjä että Kiina tulevat kunnioittamaan maatamme enemmän, Trump ennusti.

Trump esitteli lehdistötilaisuudessaan myös liiketoimiaan ja omaisuuttaan koskevat järjestelyt, joilla hän pyrkii häivyttämään epäilyksiä riippuvuussuhteista ja eturistiriidoista. Niistä on luettavissa tästä linkistä.