Raju myrsky riepottaa länsirannikkoa: Näin korkeita aaltoja on mitattu vain neljästi 20 vuoden aikana

Pohjoisella Itämerellä on yli kymmenen metrin aaltoja ja puuskat puhaltavat yli kolmekymmentä metriä sekunnissa.

myrskyt
1484130715_11012016
Matalapaine lähestyy lännestä ja tuuli voimistuu merillä myrskylukemiin. Maa-alueillakin lännessä ja lounaassa tuuli on puuskissa myrskyisää.

Suomen länsirannikko ja merialue on kovan talvimyrskyn kourissa ja meno jatkuu vielä torstai-iltapäivään tai iltaan asti. Tulossa on vielä märkää lunta, joten myös sähköt ovat huomenna kovilla.

Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan Suomea lähestyy lännestä laaja matalapaine ja tuuli on noussut jo myrskylukemiin. Puuskat ovat tuulleet pohjoisella Itämerellä jo 30 metriä sekunnissa ja niiden odotetaan yön aikana yhä voimistuvan.

Myräkkä on jo melkoinen, sillä ns. merkittävä aallonkorkeus oli alkuillasta noin 6,5 metriä, mutta sen odotetaan nousevan 7 metriin ja yli. Yksittäiset aallot ovat olleet jo yli kymmenmetrisiä. Ilmatieteen laitoksen laskelmien mukaan tällaisia aallonkorkeuksia on mitattu viimeisen 20 vuoden aikana vain neljästi.

Pohjanlahdella myrsky on nostanut meriveden pintaa niin, että se on nyt jo paikoin yli metrin plussalla.

Myrsky tuo huomiseen mennessä Varsinais-Suomeen rannikolle myös märkää lumisadetta, joka saattaa painavana tuulen kanssa katkoa sähköjä. Hankaluutena on, että myrskytuulet laantuvat vasta myöhään torstaina, joten mahdollisten vahinkojen korjaaminen on myös hankalaa.