1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Analyysi: Vääriä uutisia, muuri Meksikon rajalle – Trump jatkoi siitä, mihin kampanjassaan jäi

Donald Trumpin ensimmäinen tiedotustilaisuus yli puoleen vuoteen ei yllätyksiä sisältänyt. Trump puhui muurista ja vakuutteli olevansa vahvempi presidentti kuin Hilllary Clinton.

Donald Trump poistumassa tiedotustilaisuudestaan Trump Towerissa New Yorkissa 11. tammikuuta. Kuva: Spencer Platt / AFP

Donald Trumpin tiedotustilaisuutta odotettiin suurella mielenkiinnolla, sillä Trump on viime heinäkuun jälkeen pelkästään esiintynyt haastatteluissa ja tviitannut.

Tiedotustilaisuus oli sekä tyyliltään että pitkälti sisällöltäänkin vanhaa tuttua Trumpia.

Meksikon peso lähti tiedotustilaisuuden jälkeen luisuun. Meksikolaiset olivat toivoneet, että puheet Meksikon rajalle rakennettavasta muurista olisivat olleet vaaliretoriikkaa. Trump toisti olevansa tosissaan ja maksattavansa laskun meksikolaisilla.

"Vastustajien valhetta"

Trump kiisti jyrkästi uutiset, joiden mukaan hänen kampanjaväkensä ja Venäjän Kreml olisivat olleet yhteyksissä, ja Venäjän tiedustelulla voisi olla arkaluonteista tietoa hänestä.

– Ne ovat valeuutisia, valheita. Ryhmä sairaita vastustajia keksi tuon roskan, Trump sanoi.

Trump syytti Yhdysvaltain johtavaa mediaa väärien uutisten levittämisestä. Hän myös vihjasi, että maan tiedustelupalvelut ovat saattaneet tarkoituksella vuotaa häntä koskevia tietoja.

– Jos tiedusteluviranomaiset sen tekivät, on se hyvin vakava tahra heidän papereissaan, Trump sanoi.

"Suurin työpaikkojen luoja"

Omista taloudellisista sidonnaisuuksistaan hän on eri mieltä kuin Yhdysvaltain oppositio. Trump tulkitsee perustuslakia eri tavalla: hänen mielestään voisi periaatteessa olla mahdollista, että hän on samaan aikaan yritysjohtajana ja presidenttinä.

Aiemmista tiedotustilaisuudesta tuttua oli myös runsas ylisanojen käyttäminen. Trump kehui itseäänkin vuolaasti. Hän muun muassa arvioi olevansa "suurin työpaikkojen luoja, jonka Jumala on koskaan luonut."