1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan oikeiston presidenttiehdokas haluaa rajoittaa maahanmuuttoa kiintiöillä ja rajavalvonnalla

Presidenttikilpaa johtava Francois Fillon taistelee samoilla aseilla kuin äärioikeiston Marine Le Pen.

Ulkomaat
François Fillon vilkuttaa yleisölle pidettyään puheen Nizzassa.
Maltillisen oikeiston presidenttiehdokas François Fillon vilkutti yleisölle pidettyään puheen Nizzassa. Sebastien Nogier / EPA

Ranskan kevään presidentinvaalien vahvimpana ehdokkaana pidetty Francois Fillon kannattaa Euroopan ulkopuolelta tuleville maahanmuuttajille kiintiöitä muuton rajoittamiseksi.

Oikeistolaista tasavaltalaispuoluetta edustava Fillon sanoo Ranskan olevan antelias, mutta samalla sillä on oikeus valita, kenet se päästää maahan.

Maahanmuutto ja turvallisuus ovat toukokuussa pidettävien vaalien pääteemoja. Fillon pyrkii taistelemaan samoilla aseilla kuin maahanmuuttovastainen Kansallinen rintama. Sen johtaja Marine Le Pen on luvannut maahanmuuton rajoituksia ja kovia otteita radikaalia islamia vastaan.

Fillon sanoi haluavansa, että parlamentti asettaa maahanmuuttajille vuosittaiset kiintiöt, jotka perustuvat Ranskan taloudellisiin tarpeisiin ja kykyyn integroida maahanmuuttajia.

"Meillä on lähes yhdeksän miljoonaa köyhää"

- Meillä on kuusi miljoonaa työtöntä ja lähes yhdeksän miljoonaa köyhää asukasta, Fillon perusteli vaatimuksiaan. Hän vaati maahanmuuton rajoittamista minimitasolle.

Fillon vaati myös turvapaikanhakijoiden tapausten nopeampaa käsittelyä ja maahan tulleiden sosiaalitukien leikkauksia. Fillon piti vaalipuheensa Nizzassa, missä Isis-terroristijärjestön kannattaja ajoi rekalla kuoliaiksi 86 ihmistä viime heinäkuussa.

Fillonin mielestä Euroopan vapaata liikkuvuutta säätelevää Schengenin sopimusta pitäisi uudistaa ja Ranskan rajavalvontaa tiukentaa.

Fillon toimi pääministerinä presidentti Nicolas Sarkozyn kaudella vuosina 2007-2012.

Lue seuraavaksi