Pääministeri Sipilä päiväksi poliittisesti levottomaan Puolaan

Poliittiset rauhattomuudet jatkuivat eilenkin Puolan pääkaupungissa Varsovassa, minne pääministeri Juha Sipilä tekee tänään päivän mittaisen työvierailun.

Puola
Kuvassa lippuja heiluttelevia ihmisiä.
Hallituksen vastainen mielenosoitus jatkui myöhään yöhön Puolan parlamenttitalon edessä, Varsovassa 11.1. 2017.Pirjo Auvinen / Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) on määrä tavata puoliltapäivin Puolan pääministeri Beata Szydło, jonka hallituksen toimia arvostelee nyt ankarasti sekä Puolan oppositio että EU-komissio.

Opposition protestit Puolan parlamenttitalolla ovat jatkuneet nyt neljä viikkoa. Eilen oppositiopuolueista suurin eli Kansalaisfoorumi esti tuntikausiksi kevätkauden ensimmäisen istunnon alun, koska pitää joulukuun budjettikäsittelyä laittomana. Parlamentin ylähuone hyväksyi eilen budjetin hallituspuolueen äänin, minkä arvellaan entisestään kiristävän tilannetta. Mielenosoitukset parlamenttitalon ulkopuolella jatkuivat myöhään yöhön.

Szydłon hallitus on ollut vallassa syksystä 2015 eli konservatiivisen Laki ja Oikeus -puolueen vaalivoitosta lähtien. Katolisia arvoja korostava puolue sai yli puolet eli 235 parlamentin 460 paikasta. Puolue lupasi muun muassa alentaa eläkeikää ja korottaa lapsilisiä.

Laki- ja oikeus kannatti aikanaan Puolan EU-jäsenyyttä, mutta suhtautuu unioniin kriittisesti. Puolan nykyhallitus kieltäytyy hyväksymästä pakolaisiin liittyvää unionin taakanjakopolitiikkaa.

Vaikka Szydłon hallitus ei ole ollut vallassa kuin runsaan vuoden, se on saanut kansalaiset kaduille moneen kertaan. Mielenosoitusten syynä ovat olleet esimerkiksi hallituksen päätökset kaventaa oikeuslaitoksen ja tiedotusvälineiden riippumattomuutta.

Syksyllä sadattuhannet mustiin pukeutuneet puolalaisnaiset vastustivat hallituksen lakiesitystä, jolla olisi kiristetty jo entisestään tiukkaa aborttilainsäädäntöä. Abortti eli raskauden keskeytys olisi käytännössä kielletty kokonaan eli silloinkin, kun naisen henki on vaarassa tai sikiö on vakavasti vammainen. Mielipidemittausten mukaan 73 prosenttia puolalaisista vastusti esitystä ja lopulta hallituspuolueiden kansanedustajat vetivät tukensa hallituksen aikeilta.

Joulukuussa hallitus rajoitti toimittajien työskentelymahdollisuuksia parlamenttitalossa, mikä toimi lähtölaukauksena yhä jatkuville rauhattomuuksille.

Puola ei piittaa komission toruista

Puolan ja EU-komission välit kiristyivät heti nykyhallituksen ensi kuukausina. Syynä oli se , että Puolan hallitus ryhtyi vaihtamaan perustuslakituomioistuimen tuomareita poliittisesti myötämielisempiin. Samasta syystä hallitus vaihtoi myös yleisradioyhtiön johtajia.

EU-komissio arvioi, että Puolan hallitus ei noudata oikeusvaltioperiaatteita, joihin kaikki EU:n jäsenmaat ovat sitoutuneet.

Siksi komissio otti ensi kertaa käyttöön niin kutsutun oikeusvaltioperiaatemekanismin. Sen tarkoituksena on palauttaa jäsenvaltio eli nyt siis Puola takaisin ruotuun.

Toistaiseksi komission mekanismi ei ole tuottanut tulosta. Tuorein arviointi on joulukuulta ja siinä Puolan hallituksen toimissa nähdään yhä suuria puutteita. Puolan hallitus suhtautuu komission ukaaseihin avoimen uhmakkaasti, vaikka ääritapauksessa vikuroiva maa voi menettää muun muassa äänivaltansa unionin päätöspöydissä.

Soini tukee Puolan hallitusta

Toistaiseksi EU:n muiden jäsenmaiden ei ole vielä tarvinnut ottaa avoimesti kantaa Puolan nykyhallitukseen. Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) on kuitenkin avoimesti tukenut Beata Szydłon hallitusta. Yksi selitys voi löytyä siitä, että Laki ja Oikeus -puolue kuuluu EU-parlamentissa samaan ryhmään kuin perussuomalaiset.

Pääministerit Sipilä ja Szydło tapaavat tänään torstaina puolilta päivin Varsovassa. Valtioneuvoston kanslian mukaan keskusteluja käydään "ajankohtaisista EU-kysymyksistä, Itämeren alueen turvallisuustilanteesta sekä alueellisesta yhteistyöstä energia- ja liikennesektoreilla. Kahdenvälisistä asioista nousevat esiin esimerkiksi talousyhteistyön mahdollisuudet".

Maiden välisiä yrityskontakteja pääministeri Sipilä vauhdittaa osallistumalla yritysjohtajille järjestettävään keskustelutilaisuuteen, jonka aiheena ovat bioenergia ja muut energiasektorin innovaatiot. Suomalaisyrityksistä tilaisuuteen osallistuvat Fortum, Wärtsilä, UPM, Valmet, Stora Enso ja Watrec.

Suomi100-juhlavuotta juhlistetaan laajalla muotoilu- ja arkkitehtuurinäyttelyllä, jonka pääministeri Sipilä avaa ja jonka iltatilaisuuteen myös Puolan pääministeri Beata Szydło osallistuu.