Koe uusi yle.fi

Meksikon presidentti: "Emme tietenkään maksa muuria"

Meksikon presidentti kieltäytyy tiukasti investoimasta Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin suunnittelemaan muuriin. Trump sanoi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että kustannukset muurista lankeavat Meksikolle.

Donald Trump
Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto (L) ja Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump tapasivat Mexico Cityssä, Meksikossa 31. elokuuta 2016. EPA / JORGE NUNEZ
Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto ja Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump tapasivat Mexico Cityssä viime syyskuussa. Trump on uhkaillut muurin rakentamisella ja sen kustannuksilla siitä lähtien.EPA/JORGE NUNEZ

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto sanoo, ettei maa aio maksaa Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kaavailemaa muuria maiden rajalle.

Peña Nieton mukaan on selvää, että Meksikolla on erimielisyyksiä naapurimaansa seuraavan hallituksen kanssa.

– Esimerkiksi muuria koskeva kysymys. Emme tietenkään aio maksaa sitä, presidentti sanoi ulkomaisille diplomaateille pitämässään puheessa.

Peña Nieton mukaan maa haluaa neuvotella kauppasuhteista, turvallisuudesta ja maahanmuutosta Yhdysvaltain tulevan hallinnon kanssa.

– Meksiko voi investoida turvallisempaan rajaan, mutta ei muuriin, hän sanoi.

Peña Nieto korosti, etteivät perusperiaatteet, kuten itsemääräämisoikeus, ole neuvoteltavissa. Puheessaan hän totesi, että myös Yhdysvaltojen on maiden välisissä neuvotteluissa otettava vastuuta erityisesti laittomien aseiden ja rikollisen rahan virtaamisesta Meksikoon.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump muistutti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa jälleen Meksikoa muurin rakentamisesta ja sen kustantamisesta. Trump vakuutti maksattavansa laskun meksikolaisilla.

Lähteet: Reuters, AP