Hyppää sisältöön

Itävallan liittokansleri: "Itä-Eurooppa siirtää työttömyytensä Itävaltaan"

Itävalta haluaa EU:lta luvan palkata ensisijaisesti oman maan kansalaisia mieluummin kuin muita EU-maiden kansalaisia.

Liittokansleri Christian Kern. Kuva: Christian Bruna / EPA

Itävallan sosiaalidemokraattinen liittokansleri Christian Kern on esitellyt kymmenvuotisen suunnitelman, joka tähtää työllisyyden ja talouden kohentamiseen.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Erityisesti liittokansleri haluaa puuttua Itä-Euroopasta tulevan työvoiman käyttöön.  Kernin mukaan ulkomaista työvoimaa tuottavien yritysten tulee maksaa Itävaltaan myös täydet verot. Hän lupasi viedä asiaa EU-tasolla eteenpäin.

– Meillä on tilanne, jossa itäisen Euroopan maat siirtävät työttömyytensä Itävaltaan, Kern sanoi.

Hän haluaa, että itävaltalaisilla työnantajilla on mahdollisuus palkata työhön ensisijaisesti oman maan kansalainen ellei muita sopivia työnhakijoita ole.

Kern ilmoitti haluavansa maahan kymmenen vuoden sisällä 200 000 uutta työpaikkaa, jotka voitaisiin luoda suuremmilla julkisilla investoinneilla start-up –yrityksiin. Liittokansleri ei kuitenkaan kertonut, miten työpaikkojen luominen käytännössä toteutettaisiin.

Itävallan liittokansleri on esitellyt työllisyyssuunnitelmaansa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Welsissä. Kaupunki on äärioikeistolaisen Vapauspuolueen FPÖ:n vahvaa kannattaja-aluetta.

– Te, jotka ette enää usko meihin. Te, jotka olette pettyneitä meihin. Te, jotka olette kenties vihaisia. Minä kuulen viestinne ja ymmärrän pettymyksenne, Kern julisti puheessaan. – Tästä päivästä muutamme kurssin.

Liittokansleri Christian Kernin työllisyystoimet nähdään sosiaalidemokraattisen SPÖ:n keinona saada takaisin FPÖ:lle valunutta kannatusta. Äärioikeiston suosion kasvun arvioidaan johtuvan siitä, että kansalaiset kokevat pelkoa työttömyyttä ja maahanmuuttoa kohtaan.

Lähteet: Reuters

.
.