1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Poliisipartio

Poliisi haluaa pian rajayhteistyöhön myös Norjan kanssa

Poliisihallituksen kansainvälisten asioiden poliisiylitarkastaja Kalle Puhalainen uskoo Ruotsin kaltaisen rajayhteistyön alkavan muutaman vuoden päästä myös Norjan kanssa.

Kuva: Miikka Miinala / Yle

Poliisin yhteispartiointi Ruotsin rajalla on alkamassa ensi kesänä. Ruotsin kanssa sopimusneuvotteluja käytiin vuosikausia, mutta vasta EU:n Prümin päätös on helpottanut maiden lainsäädäntöjen muokkaamisen yhteistyön mahdollistamiseksi.

Poliisiylitarkastaja Kalle Puhalainen arvioi, että yhteistyö saadaan käyntiin myös Norjan kanssa lähiaikoina.

– Nyt kun Ruotsin kanssa saadaan tämä alkuun, niin olen täysin vakuuttunut siitä, että Norjan kanssa päästään myöskin suhteellisen pikaisesti liikkeelle, kunhan Norja ensin kerkiää saada omassa parlamentissaan toimeenpanolainsäädännön kuntoon samalla tavalla kuin Suomessa ja Ruotsissa parhaillaan tätä lainsäädäntöä viimeistellään.

Puhalaisen mukaan yhteistyö olisi ideaalitilanteessa rajan pinnassa sellaista, jossa ns. YJT-partio eli yleisen järjestyksen ja turvallisuuden virkapukuinen poliisipartio voisi tunnuksellisella poliisiautolla vapaasti ylittää rajan kummankin maan raja-alueella ilman mitään erityismuodollisuuksia.

– Ja ideaalitilanteessa niin kuin kotimaassakin lähin partio voisi aina ennaltaehkäistä vakavan rikostilanteen tai puuttua aloitettuun rikokseen.