Poikkeuksellinen myrsky: Merellä 10-metrisiä aaltoja ja raju tuuli haittaa autoilijoita

Kova myrsky on nostattanut harvinaisen korkeita aaltoja läntisellä merialueella.

myrskyt
Aallokko lyö rantaan.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Etelästä tullut ja edelleen kovia tuulia mukanaan kuljettava talvimyrsky on toistaiseksi päästänyt Suomen vähällä.

Sähköt (siirryt toiseen palveluun) ovat yön aikana olleet poikki enimmillään noin 4 500 taloudelta lähinnä lounaisessa Suomessa. Tilanne saattaa pahentua, sillä ennusteen mukaan päivän aika alkaa sataa märkää lunta. Se saattaa pahimmillaan painaa puita sähkölinjoille ja aiheuttaa sähkökatkoja.

Kova tuuli saattaa haitata myös maantieliikennettä. Liikenneviraston tieliikennekeskus (siirryt toiseen palveluun) varoittaa kovasta tuulesta ja lumisateesta Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla.

Myös meriliikenteessä on selvitty vähällä, vaikka tuulta on ollut puuskissa yli 30 metriä sekunnissa ja aallot ovat yön aikana olleet liki kahdeksan metriä korkeita. Yksittäisten aaltojen korkeus on ollut jopa kymmenen metriä. Ilmatieteen laitoksen mukana vastaaviin lukuihin on ylletty kuluneen 20 vuoden aikana vain neljä kertaa. Tuulen nopeus on ollut yön aikana ollut koko ajan yli 20 metriä sekunnissa.

– On ollut tosi rajut kelit, kertoo meripelastusjohtaja Kristian Hermansson Turun meripelastuskeskuksesta.

Hermanssonin arvion mukaan talviaikaan tällaiset kelit ovat aika harvinaisia.

Esimerkiksi merivartiostolle tuuli ei ole aiheuttanut tehtäviä. Vartiostosta kerrotaaa kuitenkin, että laivaliikenne on ollut tavallista hitaampaa, kun Ruotsiin matkalla olevat alukset ovat joutuneet puskemaan eteenpäin sivuvastaisessa tuulessa.

Muun muassa Viking Linen Mariella-alus on selvästi myöhässä aikataulustaan. Sen piti olla Tukholmassa aamulla paikallista aikaa kello 10, mutta yhtiön viestinnästä kerrottiin aamulla, että se on vajaat pari tuntia aikataulusta myöhässä. Myös kyproslainen rahtialus oli eilen keskiviikkona hankaluuksissa.

Lisäksi osa matkustaja-aluksista jätti väliin pysähdyksen Maarianhaminassa.

Osin tuulen takia Viking Linen Grace-alus kolhi eilen satamalaituria Maarianhaminassa. Silminnäkijöiden mukana aluksen kylkeen tuli havaittava lommo, mutta laiva pääsi jatkamaan matkaansa Turkuun.

Lue myös:

Tuulet pieksevät Uuttamaata aamupäivän, perässä tulee "reippaastikin lunta"

Talvimyrsky riepoo länttä – tuhansia sähkökatkoja illan ja yön aikana

Päivitetty klo 8.35: korjattu juttuun Viking Linen viestinnän arvio Mariellan myöhästymisestä. Alun perin jutussa puhuttiin pidemmästä myöhästymisestä.