yle.fi-etusivu

Liikenteessä kuoli viime vuonna 259 ihmistä – nuorten aiheuttamien onnettomuuksien määrä jatkoi laskuaan

Alueellisesti synkimmät tilastot ovat Pohjois-Savosta. Siellä kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattui 16 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tieliikennekuolemat
liikennettä mannerheimintiellä lumipyryssä
Derrick Frilund / Yle

Liikenteessä kuoli viime vuonna 259 ihmistä. Määrä on 22 vähemmän kuin vuonna 2015. Tilastojen mukaan laskussa oli alle 25-vuotiaiden kuljettajien aiheuttamien onnettomuuksien määrä.

Sen sijaan 25–44-vuotiaiden aiheuttamien onnettomuuksien määrä lisääntyi.

Nuorimpien kuljettajien aiheuttamien onnettomuuksien määrä on ollut laskussa jo useita vuosia peräkkäin, selviää Onnettomuustietoinstituutin (siirryt toiseen palveluun) ennakkotiedoista.

OTIn yhteyspäällikkö Tapio Koisaari arvioi, että nuorten aiheuttamien onnettomuuksien taustalta löytyy yksinkertainen syy: uusia ajokortinhankkijoita on entistä vähemmän.

Alkoholi joka neljännen onnettomuuden taustalla

Tilastojen mukaan kuljettajan humalan epäillään olleen joka neljännen onnettomuuden taustalla. Lisäksi tilastot kertovat, että yhä useampi onnettomuus sattui tieltä suistumisen takia. Moottoriliikenteen onnettomuuksista jopa kolmannes johtui ajoneuvon hallinnan menetyksestä.

Koisaaaren mukana tähän olisi olemassa hyvä ratkaisu.

– Hallinnan menetyksestä johtuvia onnettomuuksia saataisiin vähennettyä esimerkiksi ajonvakautusjärjestelmän avulla.

OTIn lukujen mukaan huumausaineen vaikutuksen alaisena aiheutettujen onnettomuuksien määrä nousi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna.

Pohjois-Savossa synkkää, Pirkanmaalla hyviä lukemia

Tilastojen mukaan Pohjois-Savossa sattui viime vuonna 16 kuolemaan johtanutta onnettomuutta enemmän kuin vuonna 2015. Yhteensä niitä sattui viime vuonna 23 ja niissä kuoli 27 ihmistä. Maakunnallisesti (siirryt toiseen palveluun) tarkastellen määrä oli toiseksi suurin.

Parhaimmat tilastot ovat Pirkanmaalla. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattui 14 vähemmän ja niissä kuoli 17 ihmistä vähemmän kuin vuonna 2015.

Myös jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden osalta tilastot ovat hyvänsuuntaisia. Jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksia sattui viime vuonna vähiten viiteen vuoteen. Yhteensä näissä onnettomuuksissa kuoli 25 jalankulkijaa ja 22 pyöräilijää.

Korjattu 12.1.2017 kello 9.23: Huumausaineiden vaikutuksen alaisuudessa aiheutettujen onnettomuuksien määrä kasvoi viime vuonna, ei laskenut, kuten jutussa ensin luki.