Koe uusi yle.fi

UPIn tutkija Trump-raportista: Epäilyksen varjo on jo langennut

Raportin mukaan Venäjällä olisi hallussaan arkaluonteista materiaalia Yhdysvaltain tulevasta presidentistä. Raportin tietojen vahvistamisessa on ollut ongelmia.

Donald Trump
Donald Trumpin tiedotustilaisuus 11. tammikuuta.
Ulkopoliittisen instituutin tutkijalle Ville Sinkkonen pohti sitä, millaisessa tilanteessa Donald Trump aloittaa presidenttikautensa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen arvioi, että esitetyt väitteet Donald Trumpia koskevan arkaluonteisen materiaalin olemassaolosta ovat langettaneet epäilyn koko Trumpin hallinnon ylle.

– Voidaan pohtia, miten tällaiset paljastukset, riippumatta niiden todenperäisyydestä tai siitä pystytäänkö niitä ikinä vahvistamaan, vaikuttavat siihen, miten muiden maiden edustajat suhtautuvat tulevaisuudessa Trumpin hallintoon, Sinkkonen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Sinkkosen mukana luottamus on erityisen tärkeää kansainvälisen politiikan ja diplomatian vaatimassa luottamuksen ja uskottavuuden maailmassa. Siksi tällaiset tiedot eivät ainakaan lisää Trumpiin kriittisesti suhtautuvien tahojen luottamusta.

– Epäilyksen varjo on tässä tapauksessa jo langennut.

Sinkkonen huomautti myös, että raportin tiedot voivat olla hänen kannattajilleen yhdistävä tekijä.

– Kannattajien osalta tällainen kokemus liberaalin median niin sanotun noitavainon kohteeksi joutumisesta voi jopa koota rivejä.

Samalla Sinkkonen muistuttaa, että esitetyn raportin tietojen vahvistamisessa on ollut ongelmia. Ongelmista ovat kertoneet sekä raportista ensimmäisenä uutisoinut CNN (siirryt toiseen palveluun) että raportin sittemmin kokonaan julkaissut BuzzFeed-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun). Myös muut mediat ovat esittäneet epäilynsä asiassa.

– Emme voi mitenkään tietää, onko Venäjällä hallussaan tällaista materiaalia. Jos on, niin miten se on tämän materiaalin olemassaoloa hyödyntänyt kampanjan aikana tai sen jälkeen.

Lue myös: Trumpin kohumuistion taustalla tosielämän James Bond? Kahdeksan väitettä skandaaliraportin laatijasta

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Talousrikokset

Työpaikkojen varkaudet ja petokset hurjempia kuin uskotaan: "Työpaikan sisälle jää vellomaan epäilys, kuka oli syyllinen"

Hävittäjät

Suomi lähettää tarjouspyynnöt uusista hävittäjistä keväällä - "Tarvitsemme vähintään 64 konetta tämänkokoisen maan puolustamiseen"

Lapsen oikeudet

Yli 600 työpaikalle otetaan lapsi mukaan teemapäivän mukaisesti

Saksan politiikka

Toimittajalta: Saksan demarien pää kääntyi – suuri koalitio on mahdollinen