1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutka-antenni rysähti risteilylaivan ikkunaan ja rikkoi sen – Myrsky haittaa laivaliikennettä

Osa Tallink Siljan Romantika-risteilyaluksen matkustajista joutui vaihtamaan hyttiä, koska vesi valui sisälle laivaan rikkoutuneen ikkunan kautta.

Kotimaan uutiset
Tallink Romantika kuvattuna Tukholman satamassa 6. joulukuuta 2015.
Tallink Silja kertoo, että Romantika-laivan matka jatkuu normaalisti rikkoutuneesta tutka-antennista ja ikkunasta huolimatta.AOP

Myrskytuuli on ravistellut laivaliikennettä torstain vastaisena yönä. Liikennevirasto kertoo, että suurilta vahingoilta laivaliikenteessä on toistaiseksi vältytty. Merialueella tuuli on puhaltanut jopa yli 30 m/s ja aiheuttanu erittäin korkeita aaltoja.

Tallink Silja kertoo, että Riikaan matkalla oleva risteilylaiva Romantika sai vaurioita varhain torstaiaamuna, kun myrsky vaurioitti laivan tutka-antennia. Tutka-antenni lensi yhtä laivan keulaikkunaa kohti ja rikkoi ikkunan.

Tallink Siljan mukaan laiva jatkaa normaalisti kohti Riikaa. Rikkoutunut keulaikkuna on kannella kuusi laivan Tango-baarin takaosassa, joten vesivahingot rajoittuvat pääosin tälle alueelle. Vettä valui hieman myös joihinkin viidennen kannen matkustajahytteihin. Matkustajille annettiin uudet hytit.

Romantika laivalla on parhaillaan 277 matkustajaa ja 178 miehistön jäsentä.

Myöhästymisiä laivaliikenteessä

Romantika-laivan kapteeni viivästytti lähtöä Tukholmasta Riikaan aikaisemmin illalla odottaakseen pahimman myrskyn laantumista laivan reitiltä.

Romantikan saapuminen Riikaan myöhästyy myrskyn vuoksi. Tallink Siljan viestintäpäällikkö Marika Nöjd kertoo, että Romantikan lisäksi yhtiön laivoista myös Baltic Queen Tukholmasta Tallinnaan on myöhässä.

– Laiva on noin puolitoista tuntia myöhässä. Laiva lähtee illalla Tallinnasta takaisin aikataulun mukaisesti, joten maissaoloaika jää myöhästymisen vuoksi lyhyemmäksi.

Nöjd kertoo, että Ruotsin ja Suomen välillä matkaavat Tallink Siljan laivat jättivät Ahvenanmaan pysähdyksen väliin viime yönä. Torstain aikana arvioidaan, että jatketaanko menettelyä vielä ensi yönäkin.

"Ajettu hyvin varovaisesti"

Myrsky on aiheuttanut muutoksia myös Viking Linen laivojen kulkuun. Viking Linen tiedotuspäällikkö Johanna Boijer-Svahnström kertoo, että Tukholmaan matkalla oleva Viking Linen Mariella-alus on vajaa kaksi tuntia myöhässä aikataulustaan.

– Nyt on yöllä ollut todella kova myrsky, 28 m/s puuskissa. Siellä ollaan ajettu kyllä hyvin varovaisesti.

Boijer-Svahnströmin mukaan risteilymatkustajilla jää hiukan vähemmän aikaa maissa.

– Mariella saapuu Tukholmaan noin 11.45 paikallista aikaa eli noin tunti ja 45 minuuttia myöhässä. Kaikille matkustajille on varoitettu, että nyt on kova sää.

Torstaiaamuna Turkuun saapuneen Viking Linen Amorellan matkustajat kuvailivat laivalla vietettyä yötä keinuvaksi.

– Nukahdin ihan hyvin, mutta heräsin, kun puolen yön jälkeen alkoi kolina. Ei se nyt heilunut kuten vanhan ajan laivat, mutta tuntui ihan kunnolla. Kolinasta ajattelin, että kestääkö kaikki vehkeet, kertoi matkustaja Mårten Johansson torstaiaamuna satamassa.

Osa laivoista jätti Ahvenanmaan välistä

Viking Linen tiedotuspäällikön mukaan osa yhtiön laivoista ei pystynyt pysähtymään Ahvenanmaalla viime yönä.

– Gabriella poikkesi Maarianhaminassa kello 23.35 yöllä. Tuulen suunta ja voimakkuus oli eilen niin kova, että Turun reitillä kulkevat Amorella ja Viking Grace eivät poikenneet Långnäsissä. Långnäs on hankalampi satama, koska se on hyvin avoin paikka.

Tiedotuspäällikön mukaan Viking Linen laivoilla on tänään torstaina tarkoitus liikennöidä normaalisti.

Länsi-Suomen meriliikenne kertoo, että laivojen etenemistä on jouduttu avustamaan Perämerellä, kun myrskytuuli on painanut jäitä Perämeren pohjukkaan ja aiheuttanut jääkenttään ahtautumia. Alukset ovat tarvinneet jäänmurtoapua alueella ja aluksia on avustettu satamaan tai merelle yksi kerrallaan.

Selkämerellä luotsaus on jouduttu kovan tuulen vuoksi keskeyttämään Rauman ja Porin edustalla. Alukset odottavat sääolojen paranemista avomerellä tai ankkuripaikoilla.

Lue myös: Laivamatkustaja heräsi myrskyn keskellä kolinaan: "Ajattelin, että kestääkö vehkeet"

Juttua muokattu kello 10.49: Lisätty Tallink Siljan viestintäpäällikön kommentit.

Lue seuraavaksi