Metsähakkeen kysyntä romahtanut – Fixteri Oy konkurssiin

Pienpuun korjuuteknologiaa kehittänyt Fixteri Oy on jättänyt konkurssihakemuksen Keski-Suomen käräjäoikeudelle. Yhtiön vaikeuksien taustalla on metsähakkeen kysynnän romahtaminen ja markkinoiden halvaantuminen.

talous
Fixteri energiapuupaalain
Fixteri on valmistanut muun muassa energiapuupaalaimia.Fixteri Oy

Fixteri on valmistanut koneita nuorten metsien hoitoon ja kunnostukseen Jyväskylän Vaajakoskella vuodesta 2003 alkaen. Yhtiön suurimpia omistajia ovat kotimaiset pääomasijoittajat sekä yhtiön toimitusjohtaja.

Fixterin konkurssiin hakeutumisesta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Keskisuomalainen.

Metsähakkeen vaikeaan markkinatilanteeseen Keski-Suomen energiatoimiston johtaja Asko Ojaniemi löytää kaksi perussyytä.

Bioenergia-alan odotukset eivät ole täysin toteutuneet.

Asko Ojaniemi

– Meillä on ollut aika leutoja vuosia eli lämmitysenergiaa on tarvittu suhteellisen vähän. Toiseksi sähkön markkinahinta on pysynyt todella alhaalla ja vastapainevoimalaitokset eivät ole tehneet sähköä entiseen malliin. On tyydytty pelkästään kaukolämmöntuotantoon.

Ojaniemen mukaan kulutus on vähentynyt merkittävästi ja tämä on tuonut markkinoille äkillisiä pysähdyksiä.

– Voimalaitoksilla on varastoissa polttoainetta pitkäksi aikaa ja se pysäyttää koko energiapuukaupan. Bioenergia-alan odotukset eivät ole täysin toteutuneet. Ja kun on rakennettu kasvun varaan, niin takapakki tuo tiukat ajat hyvin monille yrittäjille.

Energiapolitiikka lisää epävarmuutta

Fixterin toimitusjohtaja Minna Lappalainen nostaa yhdeksi ongelmien aiheuttajaksi energiapolitiikan poukkoilun ja ennakoimattomuuden. Epävarmuudesta johtuen alalla ei uskalleta tehdä investointipäätöksiä.

– Ei ole luottamusta siihen, mitä seuraavaksi poliittisessa päätöksenteossa tapahtuu. Sähkömarkkinaongelmien lisäksi meillä on ollut paljon hankaluuksia esimerkiksi Kemera-tukien käsittelyissä ja myönnöissä. Ja kun uusissa koneissa ja laitteissa on kyse suhteellisen suurista investoinneista, niin epävarmuus vie uskalluksen toimia.

Uskon, että tälle teknologialle on tulevaisuudessa sijaa.

Minna Lappalainen

Minna Lappalainen on pahoillaan Fixteri Oy:n tarinan päättymisestä, mutta uskoo, ettei tehty työ sinänsä mene hukkaan.

– Uskon, että tälle teknologialle on tulevaisuudessa sijaa, kunhan biojalostamohankkeet ja biodiesellaitokset ovat oikeasti liikkeellä. Näitä on kentällä tiedossa ja niitä on kaavailtu hallituksen ohjelmassakin.

Asko Ojaniemen mukaan niukat ajat heijastuvat edelleen muun muassa laitevalmistajiin, lämpökeskusten valmistajiin ja haketusyrittäjiin. Uudet konkurssitkin ovat mahdollisia.