Totta vai ei? Trumpiin liitetty kohumuistio velloo verkossa kovilla kierroksilla

Verkon anonyymillä 4Chan-keskustelusivustolla väitetään, että tiedusteluviranomaisille toimitettu Venäjä-muistion aineisto olisi tekaistu.

Donald Trump
Donald Trump tiedotustilaisuudessaan New Yorkissa.
Donald Trump tiedotustilaisuudessaan New Yorkissa 11.1.Justin Lane / EPA

Yhdysvalloissa totuuksilla ja epätotuuksilla on nyt monta lähdettä.

Buzzfeed-uutissivusto julkaisi tiistaina tiedustelumateriaaliksi luonnehditun aineiston, jonka todenperäisyyttä ei ole varmistettu. 35-sivuisen muistion kirjoittajaksi on mainittu entinen brittiagentti.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump tuomitsi keskiviikon tiedotustilaisuudessaan väitteet Venäjä-yhteyksistä ja epäsopivasta käytöksestään moskovalaishotellissa valeuutisiksi.

Nyt kuohuntaa hämmentämään on ilmoittautunut yhdysvaltalainen verkkosivusto 4Chan.

Sen keskustelijat kerskuvat syöttäneensä keskustiedustelupalvelu CIA:lle tekaistun tarinan. 4Chanin mukaan raportti on keksitty, varsinkin Trumpin hotelliyöpymistä koskeva osio. Tuleva presidentti saa näin valeuutissyytöksilleen tukea anonyymien keskustelijoiden sivustolta.

Salaliittoteoriat vellovat

Sivustolla oli osanottajien mukaan keskusteltu Venäjä-papereista jo viikkoa ennen Yhdysvaltain vaaleja, marraskuun alussa. Salaliittoteoriat vellovat netissä tunnetusti mitä erilaisimmilla foorumeilla.

Nyt 4Chan sai vettä omaan julkisuusmyllyynsä kiistellyn muistion noustua tiedusteluviranomaisten ja presidentti Barack Obaman sekä hänen seuraajansa keskusteluihin.

Myöskään sivuston sananvaihdon todenperäisyyttä ei ole voitu varmentaa. Sivuston postauksissa ei ole viitattu muistion lähteisiin eikä kerrottu, kuka vuodatti tämän tekaistun aineiston tiedotusvälineiile.

Venäjä kiisti välittömästi vehkeilyväitteet. Venäjällä ei ole hallituksen tiedottajan Dimitri Peskovin mukaan tapana kerätä valheellista materiaalia.

Keskustelu tulevan presidentin Venäjä-yhteyksistä ei siis osoita laantumisen merkkejä. Trump on myös itse lausunut epätotuuksia kampanjansa aikana.