Koe uusi yle.fi

Venäjän media: Trump lainasi Putinia hakkeroinnista puhuessaan

Valtiollinen televisiokanava katsoo Trumpin olevan mustamaalauskampanjan uhri.

Donald Trump
Donald Trump
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan vaalien jälkeen 11. tammikuuta 2017 Trump Towerissa.Spencer Platt / AFP

Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin joutuminen uusimman tiedustelukohun keskelle on Venäjälläkin viestinten pääuutisia.

Valtion mediassa Trumpin katsotaan olevan rankan mustamaalauskampanjan kohteena.

Valtiollinen television uutiskanava Vesti 24 kuvaili torstaiaamuna, että Trumpin painostus ennen ensimmäistä lehdistötilaisuutta vaalien jälkeen oli "ennennäkemätön". Sen mukaan Trump on jo tehnyt oman "pakotelistansa" ja lisännyt sinne CNN:n. Keskiviikkona Trump arvosteli kovin sanoin yhdysvaltalaismediaa vahvistamattoman tiedusteluraportin tietojen julkaisemisesta. Raportin mukaan Venäjällä olisi hallussaan videomateriaalia Trumpista prostituoitujen kanssa moskovalaishotellissa.

Tietojen todenperäisyydestä ei ole varmuutta. Vesti 24 käsitteli tietoja suoraan valheellisina, mutta esimerkiksi sanomalehti Kommersant toi esiin, että myös raportin julkaissut uutissivusto Buzzfeed ja muut yhdysvaltalaisviestimet ovat kertoneet sen puutteista, virheistä ja siitä, että tiedoille ei ole saatu vahvistusta.

Riippumaton media välittää laajempaa kuvaa

Talouslehti Vedomostille (siirryt toiseen palveluun)tutkija Viktorija Žuravljova tulkitsi, että Yhdysvalloissa on meneillään kampanja Trumpia vastaan, ja siitä hyötyy republikaaninen puolue itse. Hänen mukaansa Venäjästä on tässä kamppailussa tullut väline, jolla puolue haluaa irrottautua Trumpin mielipiteistä.

Lisäksi näin vakavia väitteitä vastaan Trumpin on vaikea löytää vastaperusteluja, totesi Vedomostille toinen tutkija, Pavel Šarikov Venäjän tiedeakatemian Yhdysvaltain ja Kanadan instituutista. Hänen mukaansa Trumpin pitäisi tällöin myöntää, että hän on voittanut vaalit epärehellisin keinoin.

Uutissivusto Meduza (siirryt toiseen palveluun)huomautti, että Trump lainasi lehdistötilaisuudessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin sanoja, ilmeisesti tahattomasti. Hän vastasi yhteen lukuisista hakkerointikysymyksistä, että ei ole niin tärkeää, kuka verkkomurtojen takana on. Merkittävämpää on se, mitä niiden avulla saatiin selville. Presidentti Putin on toistuvasti sanonut samaa, ensimmäisen kerran syyskuussa.

Toisinaan Trumpin kanta vain sattuu osumaan yksiin Putinin mielipiteiden kanssa, Meduza huomautti. Molemmat esimerkiksi syyttävät presidentti Barack Obaman hallintoa siitä, että se olisi vetäytynyt Irakista väärään aikaan ja siten mahdollistanut terroristijärjestö Isisin synnyn, Meduza kirjoittaa.

Venäjä odottaa Trumpilta paljon

Lisäksi kaikki tärkeimmät venäläiset tiedotusvälineet uutisoivat torstaina Yhdysvaltojen väistyvän kansallisen tiedustelujohtajan James Clapperin lausunnon, jonka mukaan vuodettu tiedusteluraportti ei ole tullut Yhdysvaltain tiedustelyhteisön sisältä.

Venäjällä Trumpin presidenttiyteen on ladattu paljon odotuksia suhteiden parantumisesta. Krimin niemimaan paikallisjohtaja joutui torstaina jo vakuuttamaan, että Krimin kohtalo ei ole Trumpin käsissä.

– Toivo muutoksesta parempaan on olemassa. Minkä tahansa kannan Trump ottaakaan, Krim on osa Venäjää de facto ja de jure. Tämä ei riipu ulkomaisten valtionjohtajien mielipiteistä, Sergei Aksjonov sanoi Rossijskaja Federatsija segodnja -lehdelle, joka on Venäjän parlamentin virallinen lehti.

Venäjä valtasi Krimin Ukrainalta kansainvälisen oikeuden vastaisesti, ja länsimaat ovat asettaneet Venäjälle sen takia talouspakotteita.