yle.fi-etusivu

Poliiseille ei syytettä Petäjäveden ampumistapauksesta

Yksi henkilö kuoli poliisin aseenkäytön seurauksena viime maaliskuussa Petäjävedellä. Kihlakunnansyyttäjän mukaan poliisilla oli oikeus käyttää voimakeinoja, ja hän on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.

Ampumavälikohtaus
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Poliisin ja aseistautuneen miehen yhteenotto johti miehen kuolemaan Petäjäveden ja Uuraisten rajoilla viime maaliskuussa.

Poliisi oli saanut ilmoituksen itsetuhoisesta aseen kanssa liikkuneesta miehestä. Poliisi tavoitti miehen runsaan tunnin kuluttua metsäautotien risteyksestä.

Poliisi piiritti miehen, ja ryhtyi neuvotteluun. Poliisin mukaan mies uhkaili neuvottelun aikana poliisia ampumisella, ja noin kolmen tunnin neuvottelun jälkeen tilanne kärjistyi, jolloin poliisi käytti asetta.

Kaikkiaan kuutta poliisia kuultiin epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta. Yhden poliisin epäillään ampuneen uhria kahdesti, ja yhden ampuneen autoa, jossa uhri oli sisällä. Muut epäillyt olivat yleisjohtaja, tilannejohtaja ja kaksi toimintaryhmän johtajaa.

Syyttäjä on nyt tehnyt kaikista kuudesta syyttämättäjättämispäätöksen. Perusteena on se, että tutkinnassa ei ole ilmennyt todennäköistä syyllistymistä rikokseen.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan poliisilla oli tilanteessa oikeus voimakeinojen käyttöön. Syyttäjän mukaan "kun otetaan huomioon uhrin poliiseihin kohdistamat tappouhkaukset, käytetyt voimakeinot – myös uhrin ampuminen – ovat olleet puolustettavia".

Uhrilla on ollut hallussaan haulikko ja sen patruunoita. Arviointiin ovat vaikuttaneet myös uhrin itsetuhoisuus, päihtymystila ja uhrin poliisiin kohdistama vastarinta.

Syyttämättäjättämispäätösten mukaan poliiseilla ei ole ollut tilanteessa laillista mahdollisuutta toimia muulla tavalla.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"