yle.fi-etusivu

Poliiseille ei syytettä Petäjäveden ampumistapauksesta

Yksi henkilö kuoli poliisin aseenkäytön seurauksena viime maaliskuussa Petäjävedellä. Kihlakunnansyyttäjän mukaan poliisilla oli oikeus käyttää voimakeinoja, ja hän on tehnyt asiassa syyttämättäjättämispäätöksen.

Ampumavälikohtaus
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Poliisin ja aseistautuneen miehen yhteenotto johti miehen kuolemaan Petäjäveden ja Uuraisten rajoilla viime maaliskuussa.

Poliisi oli saanut ilmoituksen itsetuhoisesta aseen kanssa liikkuneesta miehestä. Poliisi tavoitti miehen runsaan tunnin kuluttua metsäautotien risteyksestä.

Poliisi piiritti miehen, ja ryhtyi neuvotteluun. Poliisin mukaan mies uhkaili neuvottelun aikana poliisia ampumisella, ja noin kolmen tunnin neuvottelun jälkeen tilanne kärjistyi, jolloin poliisi käytti asetta.

Kaikkiaan kuutta poliisia kuultiin epäiltynä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kuolemantuottamuksesta. Yhden poliisin epäillään ampuneen uhria kahdesti, ja yhden ampuneen autoa, jossa uhri oli sisällä. Muut epäillyt olivat yleisjohtaja, tilannejohtaja ja kaksi toimintaryhmän johtajaa.

Syyttäjä on nyt tehnyt kaikista kuudesta syyttämättäjättämispäätöksen. Perusteena on se, että tutkinnassa ei ole ilmennyt todennäköistä syyllistymistä rikokseen.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan poliisilla oli tilanteessa oikeus voimakeinojen käyttöön. Syyttäjän mukaan "kun otetaan huomioon uhrin poliiseihin kohdistamat tappouhkaukset, käytetyt voimakeinot – myös uhrin ampuminen – ovat olleet puolustettavia".

Uhrilla on ollut hallussaan haulikko ja sen patruunoita. Arviointiin ovat vaikuttaneet myös uhrin itsetuhoisuus, päihtymystila ja uhrin poliisiin kohdistama vastarinta.

Syyttämättäjättämispäätösten mukaan poliiseilla ei ole ollut tilanteessa laillista mahdollisuutta toimia muulla tavalla.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Minetit

Riita huippuvoimistelun kulisseissa jatkuu – voimisteluseura kertoo lasten joukkueiden ongelmista

Ratko Mladić

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"

Elävä arkisto

Kansa, jonka maailma petti

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti