Hoitotyössä halutaan eroon turhista keskeytyksistä: "Alan suurin riskitekijä"

Turhat keskeytykset vaikuttavat pahimmillaan potilasturvallisuuteen. Lääkäri voidaan tunnin aikana keskeyttää kymmeniäkin kertoja.

terveydenhoito
Sairaanhoitaja jakaa lääkkeitä kippoihin.
Yle

Terveydenhoitoalalla kiinnitetään entistä suurempaa huomiota työn keskeytyksestä johtuviin riskeihin. Erityisesti lääkäreitä saatetaan muutaman tunnin aikana keskeyttää kymmeniäkin kertoja.

Esimerkiksi Satakunnan sairaanhoitopiirin työsuojeluriskien arvioinnissa kävi ilmi, että keskeytykset ovat alan suurin riskitekijä. Pahimmillaan ne aiheuttavat virheitä ja vaikuttavat potilasturvallisuuteen tai aiheuttavat tapaturmia.

Keskeytykset kuormittavat

Työelämä on Satakunnan sairaanhoitopiirin piirin työhyvinvointipäällikön Katri Mannermaan mukaan muuttunut entistä kuormittavammaksi myös sosiaali- ja terveydenhuollossa. Työntekijät joutuvat hoitamaan useampia tehtäviä samanaikaisesti. Hoitotoimenpide keskeytyy, kun puhelimet soivat ja työkaverit tulevat kysymään neuvoa.

Lääkkeitä jakavat hoitajat ovat alkaneet käyttää huomioliiviä

Työhyvinvointipäällikkö Katri Mannermaa

– Keskeytyksiä ei tässä työssä voi tietenkään kokonaan välttää. Olennaista on, miten työntekijä suhtautuu keskeytyksiin ja miten hän sen jälkeen muistaa palata työtehtäväänsä.

Huomioliivi lääkkeiden jakajalle

Turhia keskeytyksiä yritetään välttää työsuunnittelulla. Esimerkiksi lääkkeitä jakavat hoitajat ovat alkaneet käyttää huomioliiviä sen merkiksi, ettei heitä saa häiritä. Lisäksi potilaspuhelut ohjataan tietylle hoitajalle tai lääkärille tiettynä ajankohtana ja hänelle annetaan tätä varten rauhallinen tila.

Jatkossa työn keskeytykset halutaan saada entistä paremmin hallintaan. Satakunnassa pilotoidaan Työterveyslaitoksen kanssa Aivotyö toimivaksi –menetelmää.

– Menetelmää on aiemmin sovellettu teollisuudessa ja palvelualoilla, mutta nyt ensimmäistä kertaa sosiaali- ja terveydenhuollossa, kertoo hyvinvointipäällikkö Katri Mannermaa.

Tavoitteena on luoda toimintamalli, joka karsii turhat keskeytykset ja kohentaa työssä jaksamista. Erityisesti keskitytään lääkäreihin, sillä riskienarvioinnissa kävi ilmi, että keskeytykset kuormittavat eniten heitä.

– Lähes koko ajan on joku roikkumassa hihassa ja kysymässä jotain.