Kodinkoneet ovat hienoja ja energiatehokkaita – kestävyyden kustannuksella?

Ennen pesukone saattoi maksaa kuukauden palkan verran, mutta palveli kaksikymmentä vuotta. Nyt on toisin. Kestävyyden rinnalle nousevat tuotteen hinta ja energiatehokkuus.

Energiatehokkuus
Pesukoneen uusi ilme on hieman toista kuin 20 vuotta sitten
Pesukoneen uusi ilme on hieman toista kuin 20 vuotta sittenAntti Haavisto/Yle

Nykyään saattaa törmätä tilanteeseen, jossa perheeseen hankittu kodinkone sanoo sopimuksensa irti juuri ja juuri takuuajan päättyessä, tai joskus jo aiemminkin. Vaikka maahantuojat hajonneen koneen korvaisivatkin, ilmiö ihmetyttää. Eikö nykyajan kodinkoneita ole tehty enää kestämään muutamaa tai maksimissaan viittä vuotta pidempään?

– Kodinkoneiden kestävyyksistä on hyvin vähän tutkimustietoa ja ongelmana on, että niille ei ole asetettu mitään lainsäädännöllisiä vaatimuksia. Aivan EU-tasollakin on pohdittu, miten valmistajilta voitaisiin kestävämpiä laitteita vaatia, mutta asia on vielä aivan alkutekijöissään, sanoo Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

– Mutta tosiasia on, että jo nyt ristiriita energiatehokkuuden ja käytettävyyden suhteen näkyy. Esimerkiksi astianpesukoneet eivät välttämättä pese nykyisillä vesipiheillä lyhytohjelmilla kaikkia pesuainejäämiä pois, Marjomaa mainitsee.

Kestävyyden mittaamisesta tekee Marjomaan mukaan hankalan myös sen vaatima aika. Tuotesykli on entistä hektisempi ja kodinkonemerkkejäkin on entistä enemmän. Jos jonkun tuotteen kestotesti olisikin saatu valmiiksi, kyseistä tuotetta ei välttämättä ole enää markkinoilla lainkaan vaan tilalla on jo uusi malli. Niin sanottuja laskennallisia, simuloituja elinikäennusteita voidaan kyllä tehdä, mutta todellisen käytön kosteus- ja lämpötilaeroja tai vaikkapa iskuja ja muita rasitteita ne eivät niin helposti pysty huomioimaan.

Myös käyttäjälähtöisiä ongelmia tulee toisinaan esiin. Esimerkiksi kylmälaite saattaa olla ilmanvaihdon kannalta väärin sijoitettu tai pesukoneen nukkasihtiä ei ole kunnolla puhdistettu. Myös astianpesukone pitää muistaa pitää ruoka- ja rasvajäämistä puhtaana.

Jatkettu takuu

Useimmilla kodinkoneilla on nykyään vähintään kahden vuoden takuu. Ja jos koneeseen tulee isompaa vikaa vielä takuuajan umpeutumisen jälkeenkin, hoituu homma yleensä kuluttajan eduksi

– Kuluttajalla on oikeus olettaa, että kone kestää kohtuullisen ajan vielä takuuajan jälkeenkin, varsinkin kalliimpien laitteiden kohdalla. Myyjän virhevastuu tuotteesta ei siis pääty takuuajan umpeutumiseen, etenkin jos laitteen käyttöikä on vielä kohtuullinen ja laitetta on muuten käytetty asianmukaisesti ja oikein, Tarja Marjomaa muistuttaa.

Vaasan Kodinkonehuollon yrittäjän Juha Ekholmin mukaan pesukoneissa ilmenee enemmän ongelmia
Vaasan Kodinkonehuollon yrittäjän Juha Ekholmin mukaan pesukoneissa ilmenee enemmän ongelmiaAntti Haavisto/Yle

Halvalla hyvää?

Vaikka nykyajan kodinkoneen saisikin korjautettua, saattaa leuka loksahtaa auki, kun pesukoneen korjaaminen maksaisi uuden koneen verran

– Kokonaisuutena kannattaisi miettiä myös laitteen hankintaa ekologiselta kannalta eli valita ehkä vähän hintavampi kone, joka todennäköisemmin kestää sitten pidempään ja tuo myös käyttömukavuutta laitteeseen, Tarja Marjomaa sanoo.

– Toki arvioimme aina ensin kannattaako konetta enää korjauttaa, jos kustannukset alkavat hipoa uuden hintaa. Lähtökohdaksi pitäisi ottaa että vaikkapa kotiin hankittu pesukone on työkalu, jonka täytyy kestää se, mitä sillä tehdään. Halpaa ja hyvää ei samasta paketista saa, sanoo Vaasan kodinkonehuollon yrittäjä Juha Ekholm.

Juha Ekholm on ollut alalla jo 25 vuotta. Hänen mukaansa erityisesti elektroniikan ja muovin määrä on koneissa lisääntynyt paljon. Lisäksi koneiden on oltava entistä energiatehokkaampia. Merkkejä on nykyään myös valtavasti, kun ennen markkinoilla niitä oli vain muutamia. Tämä taas on tuonut mukanaan myös halpoja koneita, jotka eivät ole kalliimpien veroisia.

– Jotkut merkit saattavat teetättää koneensa toisten merkkien tehtailla, jolloin ainoa yhtäläisyys merkkiin onkin vain enää koneessa oleva nimi. Lisäksi halvemmilla valmistajilla ei ole omaa suunnittelua lainkaan. Osat hankitaan hajautetusti halvimman mukaan ja niistä sitten kootaan mahdollisimman halvalla jotain, Ekholm kertoo.

Samoilla linjoilla on myös Seinäjoella toimivan Lakeuden Kodinkonehuollon omistaja ja huoltaja Jari Mansikkamäki. Vaikka nykykoneiden elinkaaren ennustaminen onkin vaikeaa, harva uskoo enää 20 vuotta kestäviin koneisiin.

– Tuollainen viidestä seitsemään vuotta lienee aika lähellä nykyisten keskihintaisten kodinkoneiden käyttöikää. Toki senkin jälkeen niiden ikää voi vielä korjailemalla jatkaa. Ja on aivan selvää ettei 200 euron pyykkäri kestä samaa kuin kahden tonnin laite, Mansikkamäki sanoo.

Sekä Mansikkamäki että Ekholm ovat todenneet, että tiskikoneet ovat kaikista herkin laiteryhmä. Tämän saattaa selittää lisääntynyt elektroniikan määrä, mutta myös näiden koneiden runsas käyttö.

Nykyajan kodinkoneet ovat entistä elektronisempia ja energiatehokkaampia
Nykyajan kodinkoneet ovat entistä elektronisempia ja energiatehokkaampiaAntti Haavisto/Yle

Epärealistiset vaatimukset?

Nykyaika on tuonut mukanaan muitakin vioille ja olosuhteille alttiimpia muutoksia

– Nykyajan kylmälaitteissa on esimerkiksi sellaiset kylmäaineet, ettei niitä voi käyttää kylmissä tiloissa ollenkaan, toisin kuin vanhoja. Ennen pyykkikoneissa oli myös mekaanisesti toimivat kellokytkimet, kun taas nykyään samaa hoitaa yhdestä jopa kolmeen piirikorttia ja muutama sensori vielä päälle, luettelee Jari Mansikkamäki.

Nyt on selkeästi nähtävissä sellainen trendi, että kun tuotekehityksessä energiatehokkuusrajat ovat jo aivan tapissa, niin keskitytään enemmän parantamaan laitteiden käytettävyyttä.

Tarja Marjomaa, Työtehoseura

Myös kylmälaitteissa oli ennen pelkkä termostaatti, mutta myös niissä on nykyään piirikortteja ja sensoreita. Lisäksi nykyajan tiukentuneista energiamääräyksistä johtuen kylmälaitteiden kompressorit ovat entistä energiapihimpää mallia, joita taas sitten joudutaan kuormittamaan enemmän. Mekaanisia kytkimiä löytyy nykyään enää oikeastaan sähköliedestä.

Kun uusi astianpesukone ei pese astioita puhtaaksi vähän vettä käyttävällä pikaohjelmalla tai vaihtohtoisesti jurnuttaa eko-ohjelmalla jopa kolme tuntia ja, kun kylmälaitteiden kompressorit ovat niin energiapihejä, etteivät tahdo kestää normaalikuormitusta hajoamatta, tulee mieleen, ovatko energiatehokkuusvaatimukset jo epärealistisia?

– Kyllähän nämä vaatimukset on kovia ja niillähän tavallaan ohjataan laitteiden tuotekehitystä energiatehokkaampaan suuntaan. Mutta nyt on selkeästi nähtävissä sellainen trendi, että kun tuotekehityksessä energiatehokkuusrajat ovat jo aivan tapissa, niin keskitytään enemmän parantamaan laitteiden käytettävyyttä, mikä on kuluttajan kannalta hyvä asia, sanoo Tarja Marjomaa Työtehoseuralta.

Käytännössä tämä näkyy muun muassa erilaisina älytoimintoina, joissa pesukone määrittelee itse tarvittavan pesun keston ja annostelee jopa pesuaineen määrän astoiden tai pyykin likaisuuden mukaan.