1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lähiruoka

Rekon alkuhuuma on laantunut Varsinais-Suomessa

Pari vuotta sitten Pohjanmaalta koko Suomeen levinneen Reko-lähiruokapiirin suosio on alkuaikojen ryntäyksen jälkeen tasaantunut.

Lähiruoka
Reko-myyntiä
Eino Kossila / Yle

Reko-lähiruokapiirien asiakasmäärät Varsinais-Suomessa ovat laskeneet. Syynä on todennäköisesti alkuhuuman tasaantuminen.

Lähiruokapiirit toimivat silti edelleen aktiivisina. Turun Reko-piirin ylläpitäjä, Rintalan lammastilan Mari Rintala kertoo, että Rekossa käyminen on tuottajille edelleen kannattavaa, vaikka asiakkaita ei samaan tahtiin enää tapahtumissa käy.

– Viimeisen vuoden aikana on ollut havaittavissa laantumista. Meillä on todella paljon myyjiä ja uusia tulee jatkuvasti mukaan. Asiakasmäärät ovat kuitenkin vähentyneet, hän sanoo.

Suurimpana syynä Rekon suosion laskuun Rintala pitää uutuudenviehätyksen häviämistä. Toinen suuri syy on hänen mukaansa se, että ihmiset ovat mukavuudenhaluisia.

– Ihmiset kokevat, että kaupasta saa kaiken tarvittavan helpommalla, Rintala toteaa.

Mari Rintala myy tuotteitaan Rekoissa ympäri Lounais-Suomea.
Eino Kossila / Yle

Rintalan mielestä tuottajan kannattaa kuitenkin edelleen tulla Rekoon.

– Uskon kyllä, että Rekolla on tulevaisuutta. Tämä voittaa aivan selkeästi torimyynnin, joka on monelle tuottajalle ollut aikaisemmin tärkein myyntikanava, Rintala huomauttaa.

Vastaava trendi muuallakin

Suurin osa Reko-myyjistä käy useammassa kuin yhdessä Reko-piirissä. Rintalan tila myy tuotteitaan Turun lisäksi myös Porissa, Paimiossa, Paraisilla, Kaarinassa, Loimaalla ja Eurassa.

Mari Rintalan mukaan myös muut Rekot ovat hiljentyneet.

– Kyllä kaikissa on ollut havaittavissa tilausmäärien vähenemistä, hän toteaa.

Lopettamassa ei silti missään tapauksessa olla.

– Juuri tänään olen keskustellut uusista tilauskanavista ja niiden käyttöönotosta. Koko ajan tämä hakee uutta muotoaan, ja kanta-asiakkaita tulee jatkuvasti lisää.

Tammikuu on hiljainen myös Rekossa

Kuten kaupan alalla yleensäkin, myös Rekossa myynti on tammikuussa hiljaista. Vaikka joulukuussa järjestetty joulureko olikin Mari Rintalan mukaan yleisömenestys, on kesäkausi Rekossa kaikkein vilkkainta.

Tämän vuoden ensimmäinen jakotapahtuma osui keskiviikkona melko ankariin olosuhteisiin. Tuuli kaatoi tuottajien mainoskylttejä, ja kenttä oli niin jäässä, ettei pystyssä meinannut pysyä.

Silti kaikki tavara noudettiin vajaassa tunnissa, ja Turun Reko purettiin yhtä nopeasti kuin se Länsikeskuksen parkkipaikalle rakentuikin.

– Mukavasti oli väkeä ja myyjiä, vaikka tammikuu on hiljainen. Ainakin tutut kanta-asiakkaat täällä näkee joka kerta, Mari Rintala sanoo.