Natalie Portman: "Hollywoodissa naisten dollari on 30 senttiä"

Portman paljasti brittilehden haastattelussa, että hänen vastanäyttelijänsä Ashton Kutcher tienasi kolme kertaa enemmän pääroolista elokuvassa No Strings Attached.

kulttuuri
Jackie, Natalie Portman
Natalie Portman esittää Jackie-elämäkertaelokuvassa Jacqueline Kennedyä.Stephanie Branchu

Tasa-arvokeskustelu käy kuumana Hollywoodissa. Tällä kertaa aiheen nosti pinnalle Natalie Portman brittilehti Marie Clairen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun). Portman kertoi Ashton Kutcherin tienanneen kolme kertaa häntä enemmän elokuvasta No Strings Attached (2011).

– Tiesin siitä mutta annoin asian olla. Hänen vakiopalkkionsa (engl. "quote") oli kolme kertaa isompi, ja minulle kerrottiin, että hänen on siksi saatava kolme kertaa enemmän. En ollut tarpeeksi vihainen. Tarkoitan, että tienaamme paljon, joten on vaikea valittaa, mutta erot palkoissa ovat hulluja, Portman sanoi.

Portman rukkasi myös naisen euro on 80 senttiä -sanonnan elokuva-alalle sopivaksi.

– Hollywoodissa naiset tienaavat 30 senttiä dollaria kohden.

Keskustelu naisten ja miesten välisistä palkkaeroista roihahti liekkeihin elokuva-alalla vuonna 2015, kun vuotaneet sähköpostit paljastivat totuuden elokuvasta American Hustle: näyttelijät Christian Bale, Bradley Cooper ja Jeremy Renner sekä ohjaaja Daved O Russel saivat kukin 9 prosenttia elokuvan tuotosta, kun taas Oscar-voittaja Jennifer Lawrencen osuus oli 7 prosenttia.

Jennifer Lawrence.
Jennifer Lawrence.Yle

Lawrence syytti asiasta itseään toteamalla, että hän epäonnistui neuvotteluissa ja luovutti liian aikaisin.

– Valehtelisin, jos väittäisin, ettei halu tulla hyväksytyksi olisi vaikuttanut siihen, etten taistellut kunnolla. En halunnut hankalan tyypin mainetta, Lawrence kirjoitti näyttelijä Lena Dunhamin Lenny-julkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Sittemmin Lawrence neuvotteli itselleen lähes 18,8 miljoonan euron palkkion elokuvasta Passengers, kun vastanäyttelijä Chris Pratt sai hommasta 11,2 miljoonaa euroa. Yle Uutisille Lawrence sanoi joulukuussa, että epätasa-arvo on ongelma maailmassa, ei Hollywoodissa.

Puolentoista vuoden aikana paljastuksia epätasa-arvoisesta palkkauksesta ovat tehneet myös Jessica Chastain, Scarlett Johansson ja Sienna Miller. Kate Winslet puolestaan on luonnehtinut keskustelua karkeaksi ottaen huomioon, että puhe on joka tapauksessa jättisummista.

Natalie Portmanin haastattelusta Marie Clairessa on uutisoinut muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).