Ajanvarauspakko verikokeisiin yllätti monet Rovaniemellä – "olisi pitänyt somessakin mainostaa"

Tieto pakollisesta ajanvarauksesta on tullut monelle yllätyksenä. Esimerkiksi veri- ja virtsanäytteitä ei voi enää antaa ilman ajanvarausta Rovaniemen kaupungin terveysasemilla.

Rovaniemi
Verikoe.
Antti Mikkola / Yle

Terveyskeskuksen laboratorioiden ajanvarauksen muuttuminen pakolliseksi on yllättänyt osan rovaniemeläisistä. Rovaniemen Pulkamontien ja Sairaalakadun terveysasemilla ei ole voinut vuoden vaihteen jälkeen käydä esimerkiksi verikokeissa ilman ajanvarausta.

Pakolliseen ajanvaraukseen siirryttiin, koska laboratoriopalveluja tarjoava NordLab-liikelaitos sai asiakkailtaan paljon moitteita pitkistä jonoista. Tieto muutoksesta ei ole tavoittanut kaikkia.

– Ehkä se viesti ei ole mennyt kaikille mutta meillä on ollut yllättävää se, että meidän vanhusväestö on saanut tiedon ehkä parhaiten. Meillähän oli tiedotteita tästä Uudessa Rovaniemessä, muissa lehdissä ja Lapin Radiossa, mutta nuoriso on ollut vähän tietämätöntä tästä asiasta. Ehkä sitä olisi pitänyt siellä somessakin vähän mainostaa, osastonhoitaja Outi Rowe Nordlabin Rovaniemen aluelaboratoriosta sanoo.

Toimitukseemme otti yhteyttä henkilö, joka oli käynyt turhaan molemmilla terveysasemilla. Hänen mukaansa Pulkamontiellä näytteenottoon ei ollut menossa ketään mutta hän ei ollut päässyt sisään, koska hänellä ei ollut aikaa varattuna.

"Ketään ei käännytetä"

NordLabin Rovaniemen aluelaboratorion osastonhoitaja Outi Rowe.
Osastonhoitaja Outi Rowe Nordlabin Rovaniemen aluelaboratoriosta.Antti Mikkola / Yle

Rowe sanoo, että hän ei ole kuullut tapauksista, joissa ilman ajanvarausta tulleita asiakkaita olisi jätetty ottamatta vastaan.

– Ketään ei varmaan käännytetä takaisin, vaan kaikkia pyritään palvelemaan. Yritetään neuvoa ihmisiä, miten he saisivat sen ajan jatkossa. Jos joku tulee päivystyslähetteellä, eli lääkäri tai hoitaja on katsonut, että näyte tarvitaan heti, niin silloin meillä on aina antaa aikoja.

Rovaniemen Pulkamontien ja Sairaalakadun näytteenottopisteisiin pitää varata aika netissä (siirryt toiseen palveluun) tai puhelimella numerosta 0206 19 80 19. Soitto maksaa paikallispuhelun verran.

LKS:ään myös ajanvarauspakko?

Lapin keskussairaalan laboratorioon pääsee edelleen myös ilman ajanvarausta. Sekin saattaa olla tulevaisuudessa mennyttä.

– Painetta siihen on. Sinne tulee tällä hetkellä enemmän asiakkaita ja meidän on tutkittava ja seurattava asiaa. Lapin keskussairaala on pohjoisen keskussairaaloista ainoa johon pääsee ilman ajanvarausta. Kemissäkin on siirrytty joulukuun alussa pakolliseen ajanvaraukseen keskussairaalassa ja Oulussahan on ollut pakollinen ajanvaraus jo pitkään, osastonhoitaja Outi Rowe kertoo.

Nordlab on pohjoisten sairaanhoitopiirien perustama liikelaitoskuntayhtymä, joka aloitti vuoden 2013 alussa. Muun muassa Rovaniemen kaupunki siirsi tuolloin omien laboratoiden työntekijät Nordlabin palvelukseen. Nordlabiin kuuluvat Lapista myös muun muassa Ranuan ja Kolarin kunnat, ja lisää kuntia on tulossa mukaan. Rovaniemen kolmella näytteenottopisteellä on päivittäin noin 600-700 asiakasta.

NordLabin omistavat Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä, Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien kuntayhtymät sekä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Sillä on aluelaboratoriot Kajaanissa, Kemissä, Kokkolassa, Oulussa ja Rovaniemellä.