Musiikkivideolla "liiterin taakse lopetettavaksi" viety Erkki Tuomioja: Toivottavasti viesti menee perille

Vihapuheesta tulee vihatekoja, sanoo musiikkivideolla kuolevaa miestä näytellyt konkaripoliitikko. 

vihapuhe
Pysäytyskuva Tiisun musiikkivideosta.
Sony Music

Puoli vuosisataa politiikassa mukana ollut kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) vastasi välittömästi kyllä, kun häntä pyydettiin mukaan Tiisu-yhtyeen vihapuheesta kertovaan musiikkivideoon (siirryt toiseen palveluun).

Tuomioja itse arvioi, että hän saa vihapuhetta osakseen melko maltillisia määriä, mutta ”Suomi on poliisivaltio” -nimisen laulun ohjannut ja leikannut Jarno Elonen sanoo, että Tuomiojaa pyydettiin mukaan juuri sen vuoksi, että hänen nimensä pulpahteli vähemmän mairittelevissa yhteyksissä toistuvasti esiin netin palstoilla.

Eräässä viestissä Tuomiojaa oltiin viemässä liiterin taakse. Niinpä hänen päähänsä vedetään videolla huppu teloitustyyliin.

– Vihapuhe on vaarallista ja sitä vastaan täytyy kaikkien nousta. Vihapuheesta tulee vihatekoja. Itse suhtauduin 40 vuotta sitten Pekka Siitoimeen siten, että hän on täysi pelle, kunnes ne sitten polttivat kirjapainon, Tuomioja sanoo.

Tuomiojan mainitsema tuhopoltto tapahtui Helsingin Lauttasaaressa syksyllä 1977. Tuolloin uusnatsina tunnettu Pekka Siitoin ja hänen kannattajansa olivat Kirjapaino Kursiivin palon taustalla. Kursiivi painoi vasemmistolaisia lehtiä.

”Poistan Facebookista pahimmat törkeydet”

Kantaaottavuudestaan tunnettu nuorisopoliitikko Erkki Tuomioja aloitti kansanedustajana 1970. Kovat palautteet olivat aluksi kirjeitä.

Kasvokkain hän sanoo kohdanneensa vain harvoin rajua hyökkäystä. Ministerivuosinaan turvamiehet saivat yleisötilaisuuksissa tilanteen usein rauhoittumaan niin, että Tuomioja ei edes välttämättä saanut tietää.

Sitten tuli netti ja sosiaalinen media. Tuomioja on ollut Facebookissa kahdeksan vuotta.

– Vihapuhe on vähitellen yleistynyt. Ja Perussuomalaisten hallituksessa olo on tehnyt tästä salonkikelpoista. Nollatoleranssi vihapuheelle olisi pitänyt olla alusta alkaen. Oikeuslaitos on kuitenkin herännyt vasta viime vuonna.

Tuomioja sanoo ”blokkaavansa” ja poistavansa Facebookista ”pahimmat törkeydet”. Sähköpostiakin tulee. Jos sisältö tuntuu solvaukselta, toimittaa sihteeri viestit poliisille.

– Jos lähettäjällä on nimi ja hänelle on mahdollisuus vastata, niin vastaan henkilökohtaisesti. Iso osa viesteistä tulee sitten nolona ja anteeksipyydellen takaisin.

”Ihmisillä on aito hätä”

Parhaimmillaan vihapuheesta syntyy aitoa vuorovaikutusta Tuomiojan ja viestijän välillä.

– Monissa asioissa ihmisillä on ihan aito hätä, mikä on ihan ymmärrettävää. He eivät vain osaa artikuloida sivistyneesti.

Hän antaakin nuoremmille poliitikoille vinkiksi, että tilanne laukeaa usein, jos viesteihin vastaa. Vihapuhuja saa helpotusta, kun hänet on huomioitu.

Erkki Tuomioja epäilee, että vihapuheessakaan vanhaan hyvään aikaan ei ole nopeaa paluuta. Samalla hän on huolestunut kehityksestä, jossa ”totuudella ja faktoilla ei ole enää merkitystä”.

Tuomioja on hyvillään, että sai sovitettua aikatauluihinsa musiikkivideon kuvaukset. Videolla pitäisi tavoittaa kohderyhmiä, joita Tuomioja ei muuten tavoittaisi.

– Toivottavasti viesti menee perille.