Der Spiegel: Isis tuhonnut useita taistelupanssareita – Suomen panssarivoimien pääaseesta löytyi heikkous

Saksalaislehden mukaan Isis on tuhonnut jopa yli kymmenen Leopard-vaunua al Babin kaupungissa Syyriassa käydyissä taisteluissa.

Taistelupanssarivaunu
Leopard 2A4 panssarivaunu.
Puolustusvoimat

Terroristijärjestö Isis on tuhonnut useita Turkin armeijan Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunuja, kertoo saksalainen sanomalehti Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yli 30 vuotta vanha panssarivaunumalli on kärsinyt tappioita taisteluissa. Leopard 2A4 -tankit ovat osallistuneet mm. Kosovon ja Afganistanin sotiin.

Yhden kanadalaisen Leopardin tiedetään tuhoutuneen Afganistanissa sen ajettua Taliban-järjestön räjähdeansaan.

Der Spiegelin mukaan Isis on tuhonnut jopa yli kymmenen Leopard-vaunua al Babin kaupungissa Syyriassa käydyissä taisteluissa. Turkki aloitti syksyllä operaatio Eufratin kilven, jonka myötä sen armeija ja sitä tukevat paikalliset voimat ajavat Isis-järjestöä kauemmas Turkin rajasta.

Virallista vahvistusta vaunujen tuhoutumiselle ei ole, mutta Der Spiegelin haastattelemat asiantuntijat eivät epäile tietoa.

Tuhoutumaton - edestä päin

Asiantuntijoiden mukaan Leopard 2A4 on suunniteltu perinteiseen panssaritaisteluun, joka käydään avoimella alueella ja vihollinen on kilometrien päässä. Tällöin vaunun erittäin hyvin panssaroitu etuosa on viholliseen päin.

Al Babissa vaunut ovat joutuneet kaupunkiolosuhteissa uuteen tilanteeseen, kun vihollinen voi olla periaatteessa missä suunnassa hyvänsä.

Lehden tietojen mukaan Isis on ampunut vaunuja sivulta tai takaa, missä panssarointi on hieman heikompi. Isisin käytössä on tiettävästi ollut neuvosto- tai venäläisvalmisteisiä panssarintorjuntaohjuksia. Ne ovat läpäisseet vaunun tornin ja sytyttäneet sisällä olleet ammukset.

Ainakin osassa tapauksista Isis on käyttänyt venäläistä Kornet-ohjusta, jonka kerrotaan läpäisevän 1,2 metriä panssarointia, lehti kertoo.

Saksassa panssarivaunuvalmistajien ja sotilaiden kesken on alkanut keskustelu, tulisiko seuraavat vaunumallit suunnitella nimenomaan kaupunkisotaa varten ja varustaa tehokkaammalla suojauksella. Eräissä maissa panssarivaunuissa on joko ns. aktiivipanssarointi tai laitteisto, joka tuhoaa lähestyvän ohjuksen.

Panssariprikaatin käytössä

Leopard 2A4 on Suomen armeijan panssarivoimien pääase uudemman Leopard 2A6 -mallin ohella.

Leopardeja käytetään muun muassa Parolassa sijaitsevassa panssariprikaatissa.