Lihapullakin voi olla listerian lähde – kaksi vanhusta sai tartunnan Pirkanmaalla

Kaupan lihapullien epäillään sairastuttaneen Pirkanmaalla kaksi vanhusta listerioosiin. Tauti voi olla heikkokuntoisille hengenvaarallinen.

listerioosi
Juustolihapullat
YLE / Timo Nykyri

Suojakaasuun pakattujen lihapullien epäillään aiheuttaneen kahden vanhuksen listerioosin Pirkanmaalla. Potilaat ovat selvinneet heikkokuntoisille hyvinkin vaarallisesta bakteeritartunnasta.

Tampereen kaupungin tiedotteen mukaan molempia loppuvuoden aikana esiin tulleita tapauksia yhdistää sama ateriapalvelu ja ruokakauppa. Sairastuneet asuvat muutaman korttelin päässä toisistaan. Ateriapalvelun keittiöstä tai ruokalistalta ei todettu riskielintarvikkeita.

Tartuntalähde on uutta asiantuntijoillekin, kertoo hygieenikkoeläinlääkäri Katri Jalava, jonka mukaan lihapullia ei ole aiemmin osoitettu aiheuttajaksi ihmisten tartunnoissa.

– Tärkein opetus tässä on, että lihapullakin voi olla listerian lähde. Me emme ole aikaisemmin piitäneen lihapullia mahdollisena lähteenä.

Toinen tärkeä tieto elintarvikeihmisille tuli pakkaustavasta, sanoo Jalava.

– Ylipäätään suojakaasuun pakatut ja tyhjiöpakatut tuotteet voivat olla listerian suhteen riskielintarvikkeita, jos niitä pitkään säilytellään.

Lihapullat todennäköinen aiheuttaja

Katri Jalavan mukaan tarkastuksiin ryhdyttiin tapausten ajallisen ja paikallisen läheisyyden takia. Kotitarkastuksilla molempien sairastuneiden ikäihmisten pakastimista löytyi lihapullia, jotka kaikki tutkittiin.

– Miespotilaan käytettyihin leipäpusseihin itse pakatuista kaupallisista lihapullista todettiin runsaasti Listeria monocytogenes -bakteeria. Suhteellisen varmasti voidaan nyt sanoa, että tämä tartunta oli peräisin niistä lihapullista. Potilaan muista elintarvikkeista ei löytynyt listeriaa.

– Naispotilaan kotoa otetuista lihapullanäytteistä ei todettu listeriaa. Saman epäillyn valmistajan lihapullia löytyi myös hänen ostotiedoistaan, joskin kotoa otetuista näytteistä ei ole todettu listeriaa.

Jalavan mukaan ostotiedoista löytyneitä kuutta eri lihapullaa vertailtiin sokkotestissä.

– Yhden valmistajan tietyt lihapullat olivat samankaltaisia listeriapositiivisten lihapullien kanssa. Kyseisestä valmistuslaitoksesta otetuissa tuotantoympäristönäytteissä löydettiin listeriabakteeria, mutta löydöksen mahdollinen yhteys epidemiaan on selvityksen alla.

Vaarallinen riskisryhmille

Satunnaiset listerialöydökset eivät ole harvinaisia liha-alan laitoksissa, sanoo Katri Jalava.

– Yleensä listeriatartunta on alun perin lähtöisin tuotantolaitoksesta. Ne ovat tyypillisesti tällaisia suojakaasupakattujen tai tyhjiöpakattujen ruokien ongelmia. Siihen usein liittyy se, että niitä on säilytelty aika pitkään kotona ja turhan korkeissa lämpötiloissa. Listeria kyllä lisääntyy myös kylmässä.

Hygieenikkoeläinlääkäri Katri Jalavan mukaan listerioosin aiheuttava L. monocytogenes on yleinen ympäristöbakteeri, joka aiheuttaa sairastumisia vain elintarvikkeiden välityksellä eikä se tartu henkilöstä toiseen.

Riskiryhmiä ovat vastustuskyvyltään heikentyneet, raskaana olevat, vastasyntyneet ja vanhukset. Listerioosi voi aiheuttaa vaikean yleisinfektion tai aivokalvontulehduksen, ja siihen sairastuneiden kuolleisuus on noin 30 prosenttia. Keskimäärin 50 suomalaista saa vuosittain infektion. Tapausmäärät ovat olleet nousussa viime vuosina myös muualla Euroopassa.