Pääministeri Sipilä ei aio luopua omistajaohjauksesta

Sipilän mukaan ei ole ollut yhtään ongelmallista tilannetta, jossa olisi ollut vaikea harkita, miten menetellä.

Juha Sipilä
Juha Sipilä
Juha SipiläJarno Kuusinen / AOP

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ole aikeissa siirtää omistajaohjausasioita jollekulle toiselle ministerille.

– En. Se on pääministerin salkussa, ja sehän ei näihin keskusteluihin liity mitenkään, hän vastasi toimittajille Varsovassa Puolassa, jossa hän on tänään työvierailulla.

Sipilän mukaan ei ole ollut yhtään ongelmallista tilannetta, jossa olisi ollut vaikea harkita, miten menetellä.

Oppositio on vaatinut pääministeriltä selvyyttä yhteyksistä, mahdollisista jääviyksistä ja valtionomistajaohjauksesta. Kysyttäessä, aikooko Sipilä antaa eduskunnalle jonkinlaisen selvityksen, hän vastasi eduskunnan oikeusasiamiehen selvittävän asiaa.

– Oikeuskanslerinvirastosta annettiin joulukuun alussa ohje, jota olen noudattanut: Ei ole soveliasta kommentoida asiaa, silloin kun laillisuusvalvonta on päällä, Sipilä lisäsi.

Sipilän yhteydet liike-elämään ovat olleet esillä valtionyhtiö Terrafamen lisärahoituspäätöksen takia. Oikeusasiamies selvittää, oliko pääministeri esteellinen päättämään asiasta. Oikeusasiamiehen vastaus saataneen lähiaikoina.

Lisäksi esillä on ollut, että pääministeri olisi edistänyt lastensa osin omistaman Chempolis-yrityksen kauppoja vienninedistämismatkalla Intiassa. Asiasta on tehty kanteluja oikeuskanslerille.

Julkisuudessa on ollut myös valtion energiayhtiö Fortumin Chempolis-omistus.