Hämeenlinnalainen Krisse pääsi eroon tupakasta ja nappasi rahapalkinnon: "Nyt mä olen voittanut!"

Savuttomuus on marssinut nopeasti suomalaiskuntiin. Tupakoinnin lopettamiseen kannustetaan monin eri tavoin Hämeenlinnassa, missä lopettaminen toi Krisse Sappiselle palkinnoksi riihikuivaa rahaa.

tupakoimattomuus
Krisse Sappinen
Krisse Sappinen on huomannut lopettamisen myönteiset vaikutukset itsessään.Timo Leponiemi / Yle

Kovin kaukana eivät ole ne ajat, jolloin sankka savu tuprusi junien tupakkavaunuissa, ravintoloissa ja elokuvien valkokankailla. Kohti savuttomuutta lähdettiin liikkeelle vasta tämän vuosituhannen puolella, esimerkiksi ravintolatupakointi kiellettiin vuonna 2007.

Tupakkalain kokonaisuudistus tuli voimaan elokuussa 2016. Lain tavoitteena on tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Nyt jo 256 kuntaa on julistautunut savuttomaksi. Lopuistakin yli puolet valmistelee savuttomuutta. Esimerkiksi Hämeenlinna on halunnut satsata savuttomuuteen, kertoo ylilääkäri Tiina Merivuori Hämeenlinnan terveyspalveluista.

– Yksi merkittävä sysäys oli, että tupakointi- ja nikotiiniriippuvuus tunnistettiin sairaudeksi. Kieltojen ja rajoitusten sijaan terveydenhuoltoon saatiin toimivia hoitokeinoja ja nyt niitä osataan myös käyttää.

Terveydenhuollon ammattilaiset eivät ole sormi pystyssä kulkevia valistajia, vaan näkevät roolinsa sairauksien hoitajina.

– Meidän tehtävämme on järjestää hoitoa ja tukea tupakoinnin lopettamista. Me voimme opastaa ja ohjata lääkkeellisten hoitojen käytössä ja määrätä vieroitushoitolääkkeitä.

Savuttomuus edennyt nopeasti

Vuonna 2015 suomalaismiehistä 16 prosenttia ja naisista 12 prosenttia tupakoi. Asennemuutos on ollut nopeaa.

Hämeenlinnassa kaupunki kysyy kaikilta yli 15-vuotiailta terveyspalveluja käyttäviltä tupakoinnista. Kaupunki myös tarjoaa omaa savuttomuuttaan miettiville apua sekä verkossa että ryhmissä. Kaupungin minunterveyteni.fi (siirryt toiseen palveluun) -sivustolla voi tarkastella omaa tupakkariippuvuuttaan ja hakea apua lopettamiseen, kertoo sairaanhoitaja Paula Ajanki Hämeenlinnan terveyspalveluista.

– Tällä hetkellä meillä toimii 28 päivää ilman -ryhmä. Siinä ryhmäläiset antavat keskenään vertaistukea. Ryhmän vetäjät jakavat tietoa tupakan vieroitustuotteista ja psyykkisistä riippuvuusasioista.

Tupakointiin liittyy paljon tapoja ja tottumuksia, jotka pitää huomioida vieroituksessa.

– Pitää miettiä, miten sellaisista hetkistä selviää ilman, että alkaa uudelleen tupakoida. Monille tuottaa tuskaa luopua "ystävästä", joka on ollut rinnalla vuosikausia.

"Nyt mä olen voittanut"

Viime vuonna valtakunnallista Lopeta ja voita -kisaa ei järjestetty, niinpä Hämeenlinna järjesti oman. Sen voittaja Krisse Sappinen, 22, on polttanut jo 15-vuotiaasta – mutta ei enää. Hän tietää, mitä tupakoinnista eroon pääseminen vaatii.

– Se vaatii itsekuria ja sen hahmottamista, millaisissa tilanteissa tupakkaa tekee mieli. Silloin täytyy muuttaa niitä tilanteita.

Voitto toi palkkioksi 400 euroa rahaa, mutta Krisse Sappinen on myös huomannut lopettamisen myönteiset vaikutukset.

– Sen huomaa omassa itsetunnossa. Huomaan olevani paljon tyytyväisempi itseeni. Lopettaminen ei ota enää koville, nyt mä olen voittanut!