Harvinaisia sisällissodan aikaisia teoksia on esillä Kemin taidemuseolla

Suomen satavuotisen historian murroskohdat ovat vaikuttaneet myös taiteeseen. Kemin taidemuseo on koonnut omista kokoelmista sadan teoksen näyttelyn.

taidemuseot
Kemin taidemuseo suomen satavuotisjuhlanäyttelystä taustalla Hannu Lukin Valtosen talo, 1995 ja edustalla Erkki Mykrän pronssipatsas nuori työlainen, 1974.
Suomen murroskohtia olivat muun muassa pakettipellot ja sosialistisen realismin aika. Kuvassa taustalla Hannu Lukin Valtosen talo vuodelta 1995 ja edustalla Erkki Mykrän pronssipatsas nuori työläinen vuodelta 1974.Minna Aula / Yle

Kemin taidemuseon näyttelytilassa on läpileikkaus Suomen taide-elämästä itsenäisyyden aikana ja miten kuvataiteilijat ovat ottaneet kantaa maailman menoon.

Taidemuseo on koonnut näyttelyn omista kokoelmista ja se on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

– Teoksia on tasan sata. Niitä tupsahti vahingossa täsmälleen sata, huomasimme sen vasta näyttelyluetteloa kootessamme, sanoo Kemin taidemuseon intendentti Tanja Kavasvuo.

Näyttelyssä on esillä teoksia myös ennen Suomen itsenäistymisen aikaa, koska suomalainen taide näkyi jo silloin.

– Ennen itsenäistymistä oli maailmalla matkaavia taiteilijoita, jotka halusivat tuoda suomikuvaa esille, että meillä on kauniit maisemat ja täällä on hyvä olla, Kavasvuo esittelee.

Sota-aikaan ei ehtinyt tehdä taidetta

Suomen itsenäisyyttä seuranneelta sisällissodan ajalta on esillä harvinaisia teoksia.

– Meidänkin kokoelmassa on vain kaksi teosta, Magnus Enckellin öljymaalaus Kapinavuosi 1918 vuodelta 1918 ja Kaarlo Lamminheimon akvarelli Sotavankeja työssä (1918).

Kemin taidemuseo sata taiteen vuotta -näyttelyssä Kapinavuosi 1918 Magnus Enckell.
Magnus Enckellin öljymaalaus Kapinavuosi 1918.Minna Aula / Yle

Teokset ovat harvinaisia siinä määrin, ettei tuolta ajalta, tai ylipäätään sota-ajoilta ole paljoa taidetta.

– Jotkut taiteilijat olivat rintamalla ja saattoivat piirustella muistilehtiöön kuvituksia sodasta ja ehkä myöhemmin työstää niitä maalauksiksi. Taiteen harjoittamiseen sodan aikana ei ehtinyt, Kavasvuo toteaa.

Näyttelyssä on esillä myös varhaisia Lapin kuvauksia esimerkiksi Matti Visannin matkasta Jäämerellä 30-luvun alussa. Visanti piirsi matkakuvauksia todisteeksi Petsamon matkastaan.

Sata taiteen vuotta – itsenäisyyden vuosikymmenet Kemin taidemuseon kokoelmissa -näyttely on avoinna 13.1.-12.3.2017.