Asukkaiden toive toteutuu: Hämeenlinnan keskustaan tulee yli 300 tunnuspysäköintipaikkaa

Tunnuspysäköinti otetaan käyttöön Hämeenlinnan keskustan ruutukaava-alueella vaiheittain tänä vuonna. Ensimmäiset tunnuksella varatut pysäköintipaikat saadaan käyttöön maanantaina 16. tammikuuta.

pysäköinti
Tunnus pysäköinnistä kertova liikennemerkki kadun varrella
Lukiokatu on jo saanut liikennemerkit, jotka kertovat muun muassa tunnuspysäköintimahdollisuudesta.Harri Oksanen / Yle

Hämeenlinnan keskustan tunnuspysäköinti (siirryt toiseen palveluun) tarkoittaa, että tunnuspysäköintialueen asukas tai yritys voi lunastaa luvan, joka oikeuttaa liikennemerkeillä osoitetuilla alueilla ympärivuorokautiseen pysäköintiin.

Samaan aikaan kyseisillä katuosuuksilla on voimassa myös aikarajoitettu pysäköinti, muistuttaa Hämeenlinnan Pysäköinnin toimitusjohtaja Jarmo Kulmala.

– Tunnuslupalappu ei tarkoita, että sillä autolla on automaattisesti paikka, vaan se on oikeus pysäköidä missä tahansa paikalla. Jos on täyttä, niin se on huono tsäkä. En usko, että sellaisia tilanteita kyllä tulee, että ei ollenkaan paikkaa löytyisi.

A-pysäköintitunnus otetaan Hämeenlinnassa käyttöön vaiheittain vuoden 2017 aikana. Ensimmäiseen vaiheeseen kuuluu 68 autopaikkaa, jotka tulevat tunnuspysäköinnin piiriin tammikuun 16. päivä alkaen.

Hämeenlinnan yhdyskuntalautakunta kokoontuu seuraavan kerran tammikuun lopussa, jolloin pohditaan, miten tunnuspysäköinnissä edetään ensimmäisen vaiheen jälkeen. Kaikkiaan Hämeenlinnan keskusta-alueelle on tulossa noin 330 tunnuspysäköintipaikkaa.

Pysäköintilupa maksaa vuodessa asukkaalle 186 euroa (puoli vuotta 99,20 euroa) ja yritykselle 372 euroa. Lupien myynnistä vastaa Hämeenlinnan Pysäköinti.

Vastaus yhteen toiveeseen

Jarmo Kulmala kertoo, että aloite pysäköintitunnuksen käytöstä on tullut asukkailta.

– Tätä on vuosikausia kyselty. Monta valtuustoaloitetta on tullut, että näitä pitäisi järjestää.

Kulmala arvelee, että tunnuspysäköinnistä ollaan varmasti useampaa mieltä, mutta tässä on vastattu yhteen toiveeseen, joka kaupungille on esitetty.

Kun ensimmäisiä liikennemerkkejä tunnuspysäköinnistä pystytettiin Niittykadulle, Lukiokadulle ja Koulukadulle, lunastettiin myös ensimmäiset pysäköintiluvat.

Kulmala muistuttaa, että kun A-pysäköintitunnuksen on lunastanut, tunnus pitää löytyä pysäköidystä autosta tuulilasin oikeasta alareunasta, jotta pysäköinninvalvoja voi sen helposti havaita.

– Lupalappu on yhdistetty auton rekisterikilpeen ja sen omistajaan. Sitä ei voi vaihtaa autosta toiseen.

Jos auto menee vaihtoon tai lupalappu hukkaan, uuden lapun saa Hämeenlinnan Pysäköinnin toimistolta korvausta vastaan.