1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammatillinen koulutus

Ammattiopisto Lappian rahoja leikattu neljännes kolmessa vuodessa

Kemi-Tornion koulutuskuntayhtymän valtionosuusrahoitus vuonna 2014 oli 30,5 miljoonaa euroa. Nyt käytössä on 7,8 miljoonaa euroa vähemmän rahaa.

Ammatillinen koulutus
ammattiopisto Lappia
Paula Hiljanen / Yle

Koulutuskuntayhtymä Lappia on aloittanut uuden lukuvuoden aiempaakin niukemman rahoituksen turvin. Lappian valtionosuusrahoitus on nyt neljänneksen pienempi kuin kolme vuotta sitten ja viime vuoteen verrattunakin rahaa on käytettävissä yli kolme miljoonaa euroa vähemmän.

Kuten muissakin kuntayhtymissä, myös Lappiassa tämän vuoden rahoitus kutistui suunniteltuakin enemmän muun muassa kilpailukykysopimuksen ja aiemmista leikkauksista johtuvan kustannustason alenemisen vuoksi.

Loppusumma väheni Lappiassa reiluun 22 miljoonaan euroon. Kuntayhtymän johtajan, rehtori Virpi Liljan mukaan lisäleikkaus ei tullut yllätyksenä, mutta ammattikoulutuksen uudistusta valmistelevassa kuntayhtymässä se tuntuu kohtuuttomalta.

– Täysin ei voi yllätyksenä pitää, mutta lähtökohtaisesti nämä ratkaisut tulevat väärässä järjestyksessä ja liian nopealla aikataululla ottaen huomioon, että Lappialle on osunut aikaisempina vuosina jo isoja leikkauksia.

Karsimista ja irtisanomisia

Viime vuodet ovat vaatineet Lappiassa isoja ratkaisuja. Oppilaspaikkoja on karsittu ja henkilökuntaa irtisanottu.

– Ammatillinen koulutus joutuu kantamaan ihan kohtuuttoman vastuun valtiontalouden tilanteesta ottaen huomioon mitä muut koulutussektorit joutuvat kantamaan, Lilja sanoo.

Leikkauksiin ottaa kärkkäästi kantaa myös Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Puheenjohtaja Petri Lempinen tähdentää, että leikkaukset vaikeuttavat ammatillisen koulutuksen reformin toimeenpanoa.

– Toimintaa uudistetaan nyt oppilaitoksissa ja tämä edellyttää henkilöstön työpanosta. Koulutuksen kustannuksista 70 prosenttia menee palkkoihin ja leikkaukset aiheuttavat lisäpainetta henkilöstön vähentämiseen, Lempinen sanoo.