Hyppää sisältöön

Joukkomurhaaja Breivik sanoo radikalisoituneensa vankilassa

Anders Behring Breivik katsoo, että hänen ihmisoikeutensa eivät toteudu vankilassa. Norjan valtion mukaan Breivik on yhä vaarallinen.

Anders Behring Breivik Kuva: Lise Aaserud / AFP

Anders Behring Breivik sanoo, että hän on radikalisoitunut entisestään vankilassa. 77 ihmisen murhasta tuomitun Breivikin mukaan eristyksissä oleminen on vahingoittanut häntä pahasti.

Breivik sanoi vankilassa pidetyssä oikeudenkäynnissä, että on itsekin järkyttynyt aiemmin kirjoittamistaan teksteistä. Breivik väittää olevansa nyt sitoutunut demokratiaan ja rauhanomaiseen toimintaan.

Hän kuitenkin teki tiistaina natsitervehdyksen oikeudenkäynnin alussa eikä ole katunut murhiaan. Norjan valtion mukaan Breivik on edelleen vaarallinen.

Breivik puhui torstaina oikeudenkäynnissä, jossa käsiteltiin hänen ihmisoikeuksiensa toteutumista vankeudessa. Breivikin mukaan eristys ja kirjeenvaihdon rajoittaminen rikkovat hänen oikeuksiaan.

Tuomiota odotetaan helmikuussa

Valtion mukaan Breivik on saanut jopa parempaa kohtelua kuin muut eristysselleissä istuvat vangit. Valtio on kuitenkin rajoittanut Breivikin kontakteja, koska hän pyrkii yhä levittämään uusnatsistista ideologiaa.

Oikeuskäsittelyn taustalla on Oslon käräjäoikeuden viimevuotinen tuomio, josta kumpikin osapuoli on valittanut hovioikeuteen. Käsittelyn on tarkoitus päättyä ensi viikolla, ja tuomiota odotetaan helmikuussa.

Käräjäoikeuden mielestä Breivikin kohtelu on ollut ihmisoikeussopimusten vastaista, mutta hänen kirjeenvaihtonsa rajoittaminen on ollut laillista.

Breivik kärsii Skienin vankilassa eteläisessä Norjassa 21 vuoden vankilatuomiota. Hän murhasi 77 ihmistä vuonna 2011 Oslon hallintokortteleissa ja työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleirillä Utøyan saarella.

Lähteet: AP, Reuters