Tuhannen miljardin euron varainhoitaja: Nopea sijoittaja palkitaan tänä vuonna

Vaalit ja kohut voivat muuttaa maailmaa hyvin nopeasti 2017, jolloin omaisuuden arvot voivat heilahdella rajustikin, sanoo maailman suurin varainhoitoyhtiö BlackRock.

talous
Wei Li
Wei Li on BlackRockin EMEA-alueen päästrategi. Li on muun muassa voittanut Kiinan kansallisen matematiikkakilpailun kultamitalin kaksi kertaa.Pekka Tynell / Yle

Miten sijoittaja ansaitsee rahaa tänä vuonna? Olemalla ketterä ja tekemällä nopeita päätöksiä, vastaa maailman suurimpiin kuuluvan varainhoitoyhtiö BlackRockin EMEA-alueen päästrategi Wei Li. Hänen vastuulleen kuuluvat Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan maat.

Li johtaa sijoitusstrategiaa BlackRockin tiimissä, joka hallinnoi yli tuhannen miljardin euron varallisuutta. Summa on Suomen valtion budjetti kaksikymmenkertaisena.

Rahan logiikka muuttui viime vuonna

Lin mukaan maailma muuttui sijoittajan näkökulmasta viime vuonna. Äkkinäiset muutokset ja ennakoimattomat vaalitulokset pakottivat sijoittajat toimimaan nopeammin ja lyhyen aikavälin tilannetta arvioiden.

Esimerkiksi Britannian Brexit-kansanäänestyksen ja Yhdysvaltojen presidentinvaalien lopputulokset yllättivät markkinat, mutta pian havahduttiin siihen, että vaalitulosten vaikutuksia on vaikea arvioida kovin pitkälle tulevaisuuteen. Siksi sijoittajien on elettävä aiempaa tiukemmin tässä hetkessä.

– Markkinat toipuivat Brexit-äänestyksen myyntipiikistä kaksi päivää, Yhdysvaltojen vaalituloksesta alle vuorokauden ja Italian kansanäänestyksestä alle viisi minuuttia. Se kertoo, että vuonna 2017 kannattaa olla ketterä, joustava ja miettiä lyhyen aikavälin taktiikkaa vaalien yhteydessä, Wei Li sanoo Ylen haastattelussa.

"Nyt kannattaa taas sijoittaa Eurooppaan"

Sijoittajia ovat viime aikoina ajaneet pois Euroopasta epävarma poliittinen tilanne, talouden taantuma ja muun muassa terrori-iskut. Nyt BlackRock neuvoo sijoittajia palaamaan Eurooppaan.

Lin mielestä meneillään on reflaatio eli elvyttävä vaihe pitkän taantuman jälkeen.

– Reflaatio alkoi Yhdysvalloista, jossa rahapolitiikka on jo palannut normaaliksi [keskuspankki Fed on purkanut määrällistä elvytystä ja nostanut korkoja], mutta tilanne normalisoituu myös Euroopassa, Li sanoo.

Sijoittajat seuraavat tänä vuonna etenkin Saksan, Hollannin ja Ranskan vaaleja. Jos sijoittaja pystyy ennustamaan vaalit voittavan puolueen aikeet esimerkiksi julkisten investointien lisäämisestä, hän voi tehdä rahaa.

– Sijoittajat yrittävät hyötyä taktisesti poliittisista taphtumista. Tänäkin vuonna markkinoilla saattaa olla villejä piikkejä, mutta ne tuskin kestävät kauan.

Some pakottaa syventämään markkina-analytiikkaa

Myös sosiaalinen media ja esimerkiksi valeuutiset työllistävät talouden analysoija tänä vuonna aivan uudella tavalla.

– Sijoittajan täytyy riskejä kartoittaessaan seurata esimerkiksi Donald Trumpin tviittejä. Markkinaseurannan täytyy kehittyä ja pitää kiinnittää huomiota asiohin, joita aiemmin ei ole otettu vakavasti.

Näin ilmastonmuutos vaikuttaa pörssiin

Viisas sijoittaja tänä vuonna huomioon myös ilmastonmuutoksen aiempaa tarkemmin.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

BlackRock tutki vastikään yritysten pörssikurssien kehittymistä sen mukaan, miten ne ovat vähentäneet hiilipäästöjään.

Päästöjään pienentäneiden yritysten osakkeiden arvo on kasvanut selvästi vuodesta 2012. Sellaisten yritysten, jotka eivät ole leikanneet saastepäästöjään, osakekurssit ovat laskeneet.