"Enää ei haluta näyttää mummolta tai vaarilta" – kuusikymppiset käyvät kauneusleikkauksissa

Tyylikästä ikääntymistä ihannoidaan puheissa, mutta yhä useampi kuusikymmenvuotias haluaa kirurgin veitsen avulla nuorekkaampaa olemusta. Kauneusleikkauksista ei silti haluta kertoa.

kauneusleikkaukset
Restylane-injektiota laitetaan ihon alle.
Ryppyjä ja juonteita täyttävää geeli-injektiota laitetaan ihon alle. Miia Roivainen / Yle

Kuusikymmentävuotiaat ovat nykyään erittäin aktiivisia, hyväkuntoisia, ja vahvasti työelämässä mukana olevia. He eivät odota eläkkeelle siirtymistä entiseen tapaan, vaan heillä on keski-ikäisen ihmisen haaveet ja paineet.

– Pitkään on puhuttu, että 50 on uusi 40, mutta kyllä se on niin, että 60 on uusi 50, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri Antti Koski Terveystalosta.

Yli 60-vuotiaat haluavat näyttää hyvinvoivilta ikäisiltään, ja hieman nuoremmiltakin. Yhä suositummaksi käyneillä esteettisillä leikkauksilla pyritään palauttamaan takaisin entinen ulkonäkö.

Kun työkaverit ovat 30-vuotiaita, heidän seurassaan ei haluta näyttää mummolta tai vaarilta.

Antti Koski

– Usein kuulee kuusikymppisten kertovan, että työelämässä pitää olla vielä mukana ja kun työkaverit ovat 30-vuotiaita, heidän seurassaan ei haluta näyttää mummolta tai vaarilta, Koski sanoo.

Naisten osuus kauneuskirurgian käyttäjinä on edelleen suurempi kuin miesten. Miesten kiinnostus omaan ulkonäköön kasvaa kuitenkin koko ajan, ja se näkyy myös kokonaispotilasmäärissä.

– Yli 60-vuotiailla toimenpiteet liittyvät pääsääntöisesti kasvojen alueiden kirurgiaan, naisilla rintojen pienennys - tai kohotusleikkaukset ovat yleisiä. Hyvin harvoin yli 60-vuotias nainen haluaa enää isommat rinnat.

Kohotetuista luomista kehuja

Esteettisessä toimenpiteessä käyneet eivät halua herättää liikaa huomiota.

Leikkaus ajoitetaan yleensä loman yhteyteen, eikä siitä ei hiiskuta yleensä kenellekään. Asia koetaan edelleen jotenkin häpeällisenä.

– Eräs silmien yläluomiluomileikkauspotilas sai työkaveriltaan kehuja, kuinka loma oli tehnyt tehtävänsä, ja kuinka paljon virkeämmältä hän nyt näytti. Muutoksen taustalla olevaa todellista syytä ei haluta paljastaa, mutta nautitaan kuitenkin siitä, että ihmiset reagoivat asiaan, kertoo Koski.

En ymmärrä miksi tällainen toimenpide on arvostelun kohteena.

Antti Koski

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Antti Koski toivoo, että pikkuhiljaa asiasta voitaisiin keskustella avoimemmin. Yleisimmästä toimenpiteestä, kuten silmien yläluomileikkauksesta pitäisi pystyä kertomaan myös muille.

–Kun tuntee jonkun leikkauksessa käyneen, niin silloin on helpompi hoidattaa omia ongelmia. Ei tarvitse voivotella, että ei näe kunnolla. Kun kyse on usein sairaudenhoidosta, niin en ymmärrä miksi tällainen toimenpide on arvostelun kohteena.

Harmaantumista hankala hyväksyä

Pohjois-Savossa tehdyn Ikääntyminen ja hyvinvointi -tutkimuksen mukaan ikääntymisen yhdistetään usein kielteisiä asioita, kuten väsymistä ja raihnaisuutta.

Työelämässä mukana olevat ovat tyytyväisempiä ulkonäköönsä, ja he satsaavat siihen myös muita enemmän, kertoo terveystieteiden maisteri, hoitotyön lehtori Susanne Hämäläinen.

– Kun on toisten ihmisten katseen alla, niin paineita tulee sitäkin kautta.

Miehet ovat tyytyväisempiä ulkonäköönsä kuin naiset, samoin avioliitossa elävät.

Omalla kohdalla asiaa on kuitenkin vaikea hyväksyä.

Susanne Hämäläinen

Nyky-yhteiskunnassa nuorekkuus ja hyvännäköisyys ovat arvostettavia asioita. Apua haetaan muun muassa plastiikkakirurgiasta.

– Puheissa ihannoidaan usein luonnollista ikääntymistä harmaine hiuksineen ja ryppyineen. Se sopii muille, mutta omalla kohdalla asiaa on kuitenkin vaikea hyväksyä.

Loppujen lopuksi ulkonäkö on vain yksi osa kokonaisvaltaista hyvinvointia ja elämänlaatua.

– Jos kohdalle sattuu sairauksia tai muita vastoinkäymisiä, ulkonäköän merkitys muuttuu. Silloin muut asiat nousevat paljon tärkeämmiksi, summaa Hämäläinen