Satoja paperittomia pian vailla majapaikkaa? – "Nykyinen hätämajoituksen kapasiteetti ei tule riittämään"

Esimerkiksi Vantaalla arvioidaan, että vastaanottokeskuksista joutuu lähtemään maaliskuuhun mennessä noin 200 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta.

Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Pääkaupunkiseudun suuret kaupungit varautuvat laittomasti maassa oleskelevien määrän kasvuun.

Helsinki on myöntänyt jo viime vuoden lopulla Diakonissa-laitokselle lisäavustuksen käytettäväksi tilapäiseen hätämajoitukseen. Helsingissä myös seurakunnat järjestävät majoitusta.

Espoo puolestaan on keskustellut yhteisistä toimista SPR:n ja Espoon seurakunta-yhtymän kanssa.

Myös Vantaalla on olemassa alustavia suunnitelmia hätämajoituspaikkojen lisäämisestä, kertoo Vantaan perhepalveluiden johtaja Anna Cantell-Forsbom. 

– Tiedetään hyvin, että nykyinen kapasiteetti ei tule riittämään, jos määrät tästä kasvavat, Cantell-Forsbom sanoo.

Vantaalla varaudutaan noin 200 paperittomaan

Vantaalla on Cantell-Forsbomin tietojen mukaan vasta 15 henkilöä, joiden oikeus vastaanottopalveluihin on päättynyt. Tilanne on kuitenkin muuttumassa pian. Vantaalla arvioidaan, että vastaanottokeskuksista joutuu poistumaan maaliskuuhun mennessä noin 200 henkilöä. 

Maahanmuuton ministeriötyöryhmän antaman ohjeistuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuntien on turvattava myös laittomasti maassa oleskeleville oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.  

– Olemme käyneet alustavia keskusteluita ja tulemme luultavasti päätymään ratkaisuihin, joissa hätämajoitusta järjestetään seurakuntien, järjestöjen, vapaaehtoisten ja kaupungin toimijoiden kanssa yhteistyönä, Cantell-Forsbom arvioi.

Helsingin hätämajoituspaikoista puolet käytössä

Helsingissä hätämajoituskapasiteettia on tällä hetkellä noin 90 ihmiselle. Helsingin perhepalveluiden johtaja Maarit Sulavuori kertoo, että kapasiteetista noin puolet on käytössä joka yö. Turvapaikkaa vaille jääneiden sijaan hätämajoitusta hyödyntävät tällä hetkellä lähinnä suomalaiset asunnottomat.

– Yhtään paperitonta ei näissä hätämajoituspaikoissa ole yöpymässä. Meillä on suunnitelmat sen varalta, että jos paikkoja tarvitaan lisää, olemme valmiita laajentamaan joko nykyisiä paikkoja tai perustamaan uusia, Sulavuori sanoo.

Helsingissä laittomasti maassa oleskelevien määrän odotetaan kasvavan, mutta se kuinka moni hakeutuu avun piiriin, ei ole yhtä selvää. Monet kielteisten turvapaikkapäätöksen saaneista välttelevät viranomaisia.

Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Kunnat ohjaavat palautusjärjestelmään

Sisäministeriön ohjeistuksen mukaan kuntien on ohjattava laittomasti maassa oleskelevat hätämajoituksesta palautusjärjestelmän piiriin. Sulavuoren mukaan palaamisesta neuvotellaan yhteistyössä hätämajoitukseen päätyneen ihmisen kanssa.

– Palautusjärjestelmään ohjaaminen on yksi tukimuoto silloin, kun he kokevat että nyt on oikea hetki. Poliisit eivät tule hätämajoitusyksikköön heitä hakemaan, Sulavuori vakuuttaa. 

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottopalvelut on lakkautettu tähän mennessä 164 henkilöltä.