Kymmeniätuhansia outoja puheluita Suomeen – soittojen mahdollinen rikollinen tarkoitus epäselvä

Suomalaisiin matkapuhelimiin on jo kuukausikaupalla soiteltu hämäräperäisiä pikapuheluja lontoolaisista numeroista.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Työkaveri sai kesken työpäivän ulkomaanpuhelun. Ruudussa luki Lontoo ja numero oli +44 20770 21777. Edellisellä viikolla samasta numerosta oli soiteltu toiselle työkaverille ja monille tutuille. Pikainen selvitys osoitti, että kyseessä eivät olleet yksittäiset vahinkosoitot, vaan kiivas ja systemaattinen, jopa yötäpäivää soittelu.

Soitto kalliiseen numerotiedusteluun paljasti, että kyseessä ovat Lontoosta erittäin salaisesta numerosta tulleet puhelut. Numeropalvelun ystävällinen asiakaspalvelija kertoi minuuttihinnan laukatessa, että samaista numeroa on tammikuun ensimmäisen päivän jälkeen kysytty jo 36 000 kertaa. Ja samankaltaista, toista 777-loppuista numeroa jopa yli 37 000 kertaa. Yhteensä siis yli 73 000 kertaa. Vastaavaa ruuhkaa oli ollut myös joulupyhinä.

Tässä vaiheessa on selvää, että ainakin numeropalvelut tienaavat outojen Lontoon puhelujen ansiosta.  Lisäselvitys paljastaa, että numeron +442077021777 tuntematonta lähdettä on yritetty selvittää ilmaisessa kukasoitti.fi -nettipalvelussa kohta 50 000 kertaa - ensimmäisen kerran jo helmikuussa 2016.

Satoja kuvauksia puheluista nettipalvelussa

Kukasoitti –palvelussa vierailleet ovat jättäneet sivustolle Lontoon puheluista yli 550 tilannekuvausta tai arviota (siirryt toiseen palveluun).

Niissä soitoille löytyy yhdistäviä piirteitä. Soittajat ovat monesti lyöneet luurin kiinni heti vastauksen jälkeen. Ja kun puhelu onkin jatkunut, soittaja on yleensä puhunut huonoa englantia joko aasialaisella tai intialaisella korostuksella. Usein puheluissa on kyselty vain jotain toista henkilöä, mutta silloin tällöin päästään asiaankin.

  • 2.4.2016: Huonoa englantia (Intiasta?) murtaen. Halusi tehdä muutaman kysymyksen mm. talouden tuloista, ovatko huippua vai keskitasoa. Hämäräperäistä. Rupesi kyselemään sähköpostia ja en antanut enää sitä, vaikka vastailin hänen muutamaan kysymykseen. Toivottavasti puhelun vastaanottamisesta ei mene mitään maksua.
  • 10.1.2017 Soittelee useita kertoja ympäri vuorokauden henkilökohtaiseen numerooni ja salaiseen työnumerooni. Puheluita on tullut keskellä yötä ja päivällä. Mies kyseli huonolla englannilla paljonko minulla on rahaa ja mitä luottokortteja käytän. Puhelun katkaistua soittaa uudelleen.
  • 10.1.2017 Soitti juuri yhtä aikaa minun ja vaimoni puhelimeen. Liittymät ovat täysin erillisiä eikä ole samaa icloud- tiliä. Epäilyttävää eikä vastattu koska näytti tulevan Lontoosta.
  • 12.1.2017 Minulle soitti 10.01 kello 12.03. En vastannut.  Eikö poliisi voisi osoittaa vähän kiinnostusta näihin häiriösoittoihin? EU:ssa pitäisi viranomaisten yhteistyön pelata.
  • 11.1.2017 Soiton jälkeen ilmoitin asiasta poliisille. Neuvoivat, ettei saa avata ovea vieraille eikä päästää sisään. Urkintapuhelu Lontoosta ja Suomessa kenties jengi joka toimii.

Viranomaiset epätietoisia soittorumbasta

Ilmeisesti kukaan puheluihin vastanneista ei ole tehnyt oudoista soitosta rikosilmoitusta tai muutakaan ilmoitusta, sillä Klaus Kaartinen Keskusrikospoliisin viestinnästä kertoi, että KRP:n tietoon tämä puhelurumba ei ole tullut. Kaartinen kehotti tiedustelemaan lisää paikallispoliisilta, joiden tehtäviin kuuluvat massarikokset.

Välisoitto Viestintävirastoon ei tuota uutta tietoa Lontoon puheluiden selvittämisestä, mutta virastossa kirjattiin tarkkaan ylös mysteeripuheluiden faktat ja luvattiin selvittää asiaa. Puhelut olivat tuntematon aihe myös paikallispoliisin edustajalle, rikostorjuntasektorin johtajalle, rikosylikomisario Ilkka Laasaselle Sisä-Suomen Poliisilaitoksella.

Tuskin kukaan pelkällä kiusanteolla laittaisi noin massiivista vireille.

Ilkka Laasanen

– Puhelu voi olla yksittäiselle ihmiselle ainutkertainen tapaus ja hän ei ehkä reagoi siihen mitenkään. Mutta kyllä siinä tietenkin jonkinlainen logiikka on, sillä tuskin kukaan pelkällä kiusanteolla laittaisi noin massiivista vireille.

Numeropalveluista ja mistään muualtakaan ei selviä ovatko 777-loppuiset Lontoon numerot maksullisia palvelunumeroita, joihin takaisin soittaessa rapsahtaa ikävä kuluerä puhelinlaskuun.

Salainen ulkomaan numero hankala jäljittää

Ilkka Laasasen mukaan numeron alkuperän selvittäminen on toki mahdollista, mutta työlästä.

– Ensin pitää pystyä osoittamaan, että siellä on rikos taustalla ja tutkintakynnys ylitetty. Jos joudutaan hankkimaan tietoja telepakkokeinoja käyttämällä, niin se edellyttää monesti rikosnimekettä.

Jos kyseessä on yksittäinen soitto, se tuskin täyttää lievän petoksen tunnusmerkkejä. Laasasen mukaan on toki mahdollista, että massiivisuuden kautta asiaan voisi löytyä jonkinlaisen petosyrityksen rikosnimike.

– Tietysti jos joku tekee ilmoituksen, niin KRP on sellainen, joka seuraa ilmiöitä muun muassa nettimaailmassa ja voisi saada koko maan tilanteen haltuun.

Puheluista kertoi aiemmin Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).